Всеки пети британец не ходи на зъболекар, защото му е скъпо 29.03 | 07:28

26% избират лечение в зависимост от цената

От Кремена Бедерева

Хората все по-рядко посещават зъболекаря си, тъй като икономическата криза превърна това в лукс.

Един от всеки пет британци отлага жизненоважните стоматологични прегледи и лечението на венците и зъбите си, защото цената е твърде висока.
Това показва ново проучване, цитирано от британското издание "Телеграф".

Данните показват още, че всеки четвърти пациент, който влиза в кабинета на зъболекаря си, предпочита той да извади зъба им, вместо да го лекува, защото терапията ще им излезе много по-скъпо.

В проучването са участвали 13 000 души. То е направено по поръчка на Националната здравна служба и Националната статистика.

Но 31% от възрастното население в страната има развалени зъби, като проблемът е по-широко разпространени сред работническата класа. 9 на сто казват, че изпитват болка или имат болен зъб в момента.

Общо 84 на сто от възрастните имат поне една пломба, 37 на сто са с изкуствени коронки и почти един на всеки пет носи някакъв вид протеза.

Само 75 на сто от възрастните заявяват, че мият зъбите си с четка за зъби, както е препоръчително - по два пъти на ден и 1% твърдят, че никога не използват четка за зъби.

26% признават, че видът лечението, което са избрали, е било повлияно от цената и 19 на сто казват, че са забавили лечението на зъбите по същата причина.

Резултатите от проучването са изнесени само месец преди поредното увеличаване на стоматологичните услуги във Великобритания.

Пациентите вече ще плащат 204 паунда за най-сложните процедури и 17 паунда за преглед, след като досега са заплащали само 6 паунда.

Водещи

Най-четени