Всяка жена може сама да преглежда гърдите си за бучки 10.05 | 15:41

Ранната диагностика е от ключово значение за лечението на рака на гърдата

От Деляна Петкова

Всяка жена може сама да преглежда гърдите си за бучки и изменения. Това става в банята, с добре насапунени ръце и гърди, а проверките да се правят всеки месец.

Тази препоръка направи д-р Евгени Живков е главен асистент в Катедрата по обща оперативна хирургия към УМБАЛ "Александровска" в интервю за Jenite.bg.  

Той коментира още, че не е случаен фактът, че направления за мамограф се назначават от личните лекари за жени над 50 години. "Мамографът е облъчване и е по-добре да се прави по-късно. Преди да се стигне до мамолог е добре да се направи изследване с ехограф, което също е много точно", коментира лекарят.

Д-р Живков разказа, че у нас най-разпространеното раково заболяване сред жените е именно рак на гърдата. Всяка година над 3 хил. жени откриват болестта. Статистиката показва, че само 56% от заболелите преживяват пет години след поставянето на диагнозата и проведеното лечение.

За сравнение в Европа процентът е 76%, а в САЩ – 85 на сто.

За излекуването от това тежко заболяване е важна ранната диагностика. Ракът на гърдата протича в четири стадия и е много важно да бъде открит навреме, обяснява лекарят. При откриване в първия статия при 80% от случаите пациентката се излекува напълно. При втория и третия етап успеваемостта намалява до 50%, а при четвъртия едва между 4 и 10% от жените оздравяват.

Какво още разказа д-р Евгени Живков можете да прочетете тук.

Водещи

Най-четени