Възрастните жени могат да прекарат до две трети от деня, седейки 16.01 | 08:07

Средно девет пъти на час имат кратки изблици на активност

От Боян Кърпачев

По-възрастните жени са физически неактивни в продължение на около две трети от будното си време, четем в едно ново изследване. Това обаче не означава, че те просто седят неподвижно.

Въпреки че жените от проучването са показали липса на постоянна активност през голяма част от деня, те често проявявали кратки изблици на активност, средно девет пъти на час.

"Това е първата част от дълго проучване, както и първата статия, относно моделите на активно поведение и заседналия начин на живот", заяви водещият автор Ерик Широма, изследовател в Brigham and Women's Hospital в Бостън.

"Някои изследвания доказват, че да седи за дълги периоди от време е вредно и препоръчват да се става на всеки 30 минути, но има твърде малко налични данни за това колко седим и колко често ставаме, както и какво влияние оказва това върху здравето ни", обяснява Широма.

Предишни изследвания показват, че колкото повече седят хората всеки ден, толкова по-голям е рискът им за хронични проблеми, както и сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак.

Настоящото проучване включва повече от 7000 жени, чиято средна възраст е 71 години. В продължение на почти седем дни жените носели устройства наречени акселерометри, които измерват движенията им. Въпреки това, устройството не може да каже дали някой е прав или седнал, а само дали се движи. Жените носят устройствата средно по 15 часа на ден, времето, в което са будни.

За неактивно поведение се смята най-малко една минута на липса на движение, според метода на изследването.

Като цяло, жените са физически неактивни през 65,5% от деня си или около 10 часа. Средният брой на активните периоди през деня е 86. Жените се движат средно девет пъти на час в кратки изблици на активност.

По-възрастните и по-тежките жени, естествено, имали по-дълги заседявания, както и по-малко активности, съобщава проучването.

"Бях изненадан. Мислех, че жените ще се седят много повече и за по-дълги периоди от време", казва той. "Сега трябва да проследим дали има значение седенето за 5, 10 или дори 30 минути върху здравето на възрастните жени"

Д-р Йонет Дейвис от своя страна не е изненадана от резултатите от изследването.

"Това е, което аз виждам е промяна в рутината на хората", казва ръководителката на Центъра по гериатрия в болницата на Бруклин, в Ню Йорк. "Рутинната работа и грижата за децата се се променили. Възрастните жени трябва да си намерят нови занимания", обяснява тя.

Дейвис препоръчва генерална промяна на мисленето с напредването на възрастта. "Кажете си: Това е нов период от живота ми. Трябва да се имам други обекти, представляващи интерес. Вече децата не се нуждаят от грижи и работата приключи. Време е за нови занимания".

Проучването Щирома обещава да разшири обсега си и да провери дали резултатите и при възрастните мъже ще са подобни.

Водещи

Най-четени