Вярата е полезна за здравето? 29.04 | 16:56

Здравните ползи от вярата, според група лекари включват засилено чувство за благосъстояние, надежда и оптимизъм

От Кремена Бедерева

Според доклад на група от лекари да сте практикуващ християнин е добре за здравето, защото вярата ни кара да се чувстваме по-щастливи и по-оптимистични, пише британското издание "Телеграф".

Въз основа на данни от над 1200 изследвания и 400 коментари, специалистите казват: "По-голямата част от научните изследвания разглеждат положителните ползи за здравето на вярата, включително защита от болести, за справяне с болестта, и по-бързо възстановяване от него."

Докладът "Ползи за здравето на християнската вяра" е изготвен от д-р Алекс Бун и д-р Дейвид Рандал. Те подчертават, че според едно проучване вярващите удължават продължителността на живота до 14 години повече от тези, които не са.

Здравните ползи от вярата, според тях, включват засилено чувство за благосъстояние, надежда и оптимизъм, ниски нива на депресия и самоубийство; по-малко самота и пристрастяване към алкохол и наркотици.

Лекарите потвърждават думите си, като твърдят, че техните заключения са подкрепени от Андрю Симс, който е бивш президент на Кралския колеж на психиатрите.

"За нещо различно от религията или духовността, правителствата и здравните служби прави всичко възможно да я насърчава," обосновава се тоа, цитиран от "Ройтерс".

Водещи

Най-четени