Вярвайте в чудеса! Първата жена с присадена матка роди здраво бебе (ВИДЕО) 04.10 | 16:04

Cпециалисти определят случая като "революция за безплодните жени"

От Теодора Кокаланова

Казват, че да създадеш поколение и да се радваш на здрава рожба, е може би най-радостният миг в живота. Някои двойки обаче минават през хиляди трудности и перипетии, докато чуят гласа на своето бебе. Тази история е доказателство, че когато вярваш в нещо, чудесата стават реалност

Първата жена с трансплантирана матка роди живо и здраво бебе, съобщава BBC. 36-годишната шведка е родила миналия месец, а специалисти определят случая като "революция за безплодните жени". 

Момченцето е с тегло 1,8 кг и е родено чрез цезарово сечение в 31-та седмица от бременността, поради влошаване на сърдечната му честота.

Майката и детето се чувстват добре. Бащата определя случаващото се така: Това е невероятно. Беше доста трудно пътуване през годините. Той не се различава от другите деца, но определено ще има какво да разказва на поколенията след него". 

Присадената матка е на 61-годишна жена, която е семейна приятелка, а менопаузата й била преди 7 години. Матката е била трансплантирана миналата година, а реципиентката е била подложена на ин витро оплождане.

Година след трансплантацията ембрион в много ранен стадий е вкаран в присадения орган. Три седмици по-късно тестът за бременност бил положителен. Според гинекологичните хирурзи тази история дава надежда на много двойки с проблеми, които си мислят, че никога няма да имат дете.  

 

Най-четени