Вярвайте на съседите си, за да сте здрави 02.09 | 13:58

Повишаването на доверието в съседите подобрява нашето здраве, смятат учените

От Кремена Бедерева

Търсите лесен начин да подобрите здравето си – доверявайте се на съседите си. Ново проучване проведено от екип от учени от Университета в Мисури показва, че повишаването на доверието в съседите ни подобрява нашето здраве, пише medicalxpress.

"Аз разглеждам идеята по следния начин – човек се вписва с доходите си в дадено общество, което го заобикаля – в това число влизат и неговите съседи", казва доц. Айлийн Бьорнстром, социолог в университета.

"Тъй като човешките същества участват в междуличностните отношения, преценявайки индивидуалните си характеристики, то се предполага, че чувството на превъзходство от страна на другите – било то във финансово отношение или професионално, води до стрес", обяснява специалистът.

Т.е., хората изпитват негативни емоции като срам, враждебност и недоверие, когато хората около тях, включително и техните съседи, ги превъзхождат. Това съответно се отразява и върху здравословното им състояние.

Според специалистите именно доверието е факторът, определящ цялостното здравословно състояние на един човек и хората трябва да осъзнаят важността му.

Проучването, проведено от доц. Бьорнсторм, показва, че хората с по-високи доходи в сравнение със заобикалящите ги съседи и близки, са по-склонни да се отнасят с недоверие към съседите си.

Едновременно с това, имайки предвид фактори като ниво на образование, доходи и възраст на хората, тези, които са отбелязали, че имат доверие на съседите си, били по-здрави от другите.

Според специалиста, ако богатите хора са по-малко склонни да се доверяват на по-бедните си съседи, така те ще се опитат да преодолеят недоверието си, което изпитват и което им причинява здравословни проблеми.

Учените смятат, че трябва да се наблегне върху изследване на този проблем и връзката му със здравословното състояние на хората.

Водещи

Най-четени