ГЕРБ се отърваха: няма как да се сезира прокуратурата за кражбата на над милиард от НЗОК 18.10 | 08:37

Причината за това била, че те взели решението колективно

От Христина Рафаилова

Управляващите са обмисляли да сезират прокуратурата за кражбата на 1,800 млрд. от здравната каса, извършена по времето на ГЕРБ. Това каза шефът на ресорната парламентарна комисия Нигяр Джафер в ефира на  TV7. Според юристи обаче това нямало как да се случи, тъй като решението за вземането на тези пари е било взето колективно в Народното събрание от хората на Бойко Борисов. Също така  пренасочването на парите е станало чрез Закона за бюджета, а не през този за здравната каса, стана ясно от думите. 

Въпросните 1,800 млрд., които бяха средства от осигуровки, няма как да бъдат възстановени, коментира Джафер. Тя цитира думите на човек от екипа на ексфинансовия министър Симеон Дянков, че те са изхрачени, включително и за магистрали. Според народния представител важното било да се приемат правила, за да не се случват занапред подобни кражби. 

Шефката на здравната комисия коментира и бюджета на НЗОК за година, според който ще има по-малко средства за болниците. По нейни думи намалението идва това, че от парите за здравните заведения са извадени средствата за лекарства. 

За пореден път депутатът подчерта, че има огромен дефицит във фонда, като само за онколекраства той е 160 млн. лева. 

Джафер коментира и внесените промени от БСП за либерализацията на режима за пушене. Тя прогнозира, че водената от нея комисия ще излезе със становище против отпадането на тоталната забрана. Голямата въпросителна била обаче как ще гласуват колегите й в пленарна зала. 

Водещи

Най-четени