Гадост! Тъпчат сладоледа с всякакви вредни неща 24.03 | 10:05

Оказва се, че слагат трансмазнини и палмово масло в леденото изкушение

От Кремена Бедерева

Идва лято - жеги, слънце и сладолед. Но дали леденото изкушение е полезно за здравето ни. Оказва се - не особено.

Причината - наличието на трансмазнини в него. "За някои видове сладолед се използва нискомаслено мляко и за да се постихне необходимата му гъстота, в лабораторни условия растителните мазнини се втвърдяват", обяснява диетологът от Националния център по диетология д-р Росица Попова, цитирана от в. "България Днес".

По наредба №23 от Закона за здравеопазването е прието да се приемат до 1 енергиен процент трансмазнини на ден. В Щатите вече е напълно забранено да се влагат в храните заради доказания риск от вреда за организма. Оцветителите и захарта също са вредни, но в по-малка степен.

"Палмово масло също има в сладоледа. То съдържа наситени мазнини. Вредно е, защото в повечето случаи се прекалява с него. Наситените мазнини са необходими за организма ни, но в определени количества. По-добре е да си ги набавяме от месото, яйцата, прясното и киселото мляко, а не от палмовото масло", добави още д-р Попова.

За избора на качествен сладолед на първо място трябва да се ръководим от това дали в съдържанието му е използвано пълномаслено мляко. Тези сладоледи, които са направени с такова, са по-добрият вариант за консумация, но по-високата им цена също е решаващ фактор при избора ни.

И въпреки всички изброени вреди за здравето ни се оказва, че сладоледът има и много положителни качества. Млякото съдържа пълноценен белтък, а мазнините в него също са наситени и много полезни.

Водещи

Най-четени