Генетични мутации виновни за алергиите 25.07 | 12:25

Учени изследваха протеина TGF-бета

От Десислава Маданска

Генетичните мутации са сред основните причини за алергиите, установиха американски учени, цитирани от AFP.

Според лекарите гените кодират протеин, наречен TGF-бета, познат с широкото си въздействие върху човешкия организъм - от растежа на клетките до общуването между тях. Дисфункциите на този протеин играят важна роля и при някои редки генетични заболявания, като синдрома на Марфан и на Лоейс-Дитц, установил екипът на д-р Хари Дитц от болницата "Джонс Хопкинс" в щата Мериленд.

Те засягат свързващите тъкани в целия организъм и причиняват артериални лезии. Учените получили данни, че същите тези генетични дисфункции, засягащи протеина TGF-бета, играят важна роля и при възникването на астмите, на хранителните алергии и на екземите.

Дефектният протеин, който карал пациентите да страдат от синдромите на Марфан и на Лоейс-Дитц, предизвиквал много често у тях и алергични заболявания.

Екипът на Хари Дитц изучил 58 пациенти на възраст между 7 и 20 години, страдащи от споменатите синдроми и лекувани в болницата "Джонс Хопкинс", допълва БТА.

Авторите на проучването установили, че лекарството Losartan, с което се лекува високо кръвно налягане, давало много добри резултати и при лечението на алергии. То помага за спиране на опасното подуване на аортата, причинено от лошото функциониране на протеина TGF-бета при пациентите, страдащи от синдромите на Марфан и на Лоейс-Дитц.  

Водещи

Най-четени