Глобиха заведение за пушене вътре с 10 хил. лв. 03.01 | 09:18

В кръчмата редовно се пушело, въпреки многократно налаганите глоби

От Кремена Бедерева

Заведение отнесе 10 000 лв. глоба за тютюнопушене на закрито, след като бе обявено за рецидивист заради системи нарушения, съобщава в-к "Монитор".

До най-тежкото парично наказание се стигна, след като проверяващите наложили общо 8 акта за по-малко от 6 месеца, съобщиха от Столичния регионален здравен инспекторат. По време на проверките глоби са наложени както на физически лица, така и на управителите на обекта.

Независимо от предписанията и санкциите обаче в заведението продължава да се пуши, твърдят граждани от движението "България без дим”. Те се надяват налагането на това солено наказание да покаже ясно на всички, че законът трябва да се спазва.

"Декларацията на ресторантьорите, че след 15 декември ще върнат пепелниците по масите, имаше много негативен ефект. Повечето пушачи бяха привикнали към излизането навън за по цигара. И какво стана сега?! Нашите данни показват, че има лавинообразно покачване на сигналите за нарушения след 22 декември, след като собствениците на заведения решиха да бойкотират закона”, уточнява д-р Маша Гавраилова, експерт към движението "България без дим”.

Според нея най-трудно се глобяват клиентите, тъй като се изисква представянето на документ за самоличност. Това обаче може да стане само ако инспекторите са придружени от полицай. За по-малко от четири месеца граждани са подали над 1340 сигнала за нарушения до "България без дим”.

По данни на РЗИ София пък от въвеждане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места през юни до края на 2012 г. са извършени над 120 000 изненадващи проверки на случаен принцип. Издадени са близо 2000 предписания и над 400 акта за повече от 120 000 лв. 

Около 600 инспектори в цялата страна са дебнели за пушачи, съобщават и от здравното министерство. Оттам припомнят още, че 300 лв. е глобата за физическо лице, заловено с цигара. За юридически лица, каквито са собствениците и управителите на заведения, санкцията тръгва от 3000 лв. при първо нарушение, а при повторно може да удари дори 10 000 лв.

Водещи

Най-четени