Глогът - полезен при много сърдечни заболявания 10.04 | 14:35

И не само...

От Боян Кърпачев

Растението глог произлиза от Северното полукълбо, по-точно от Европа, Северна Америка и някои части на Азия. Дървото произвежда плодчета, които са пълни с флавоноиди, за които се знае, че са важни антиоксиданти, които могат ефективно да отстранят вредните свободни радикали. Плодове на глога със сигурност помагат за поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система, като защитават вените и артериите като същевременно допринасят за по-добрата циркулация на кръвта.

Лечителите са били на ясно с невероятни ползи за здравето на тази билка още в началото на миналия век. В Америка, в началото на 1800-те, с глог се лекува нарушено кръвообращение и проблеми с дихателните пътища. След това е установено, че билката има силно въздействие върху сърдечно-съдовите заболявания, като неравномерен пулс, високо кръвно налягане, болки в гърдите и артериосклероза.

Способността глога да подобри кръвообращението е доказана в проучване сред шестдесет лица, страдащи от ангина. По време на период от три седмици, на част от хората били дадени плацебо хапчета, а останалите получили дневна доза 180 мг екстракт от глог. Към края на триседмичния период, хората от групата, приемали екстракт, били в състояние да се упражняват в продължение на много по-дълги периоди от време, без да отчитат болки в гърдите. Отчетеното увеличение на общия приток на кръв се смята за основната причина за този положителен резултат.

Екстракт от глог може да лекува хронична сърдечна недостатъчност.

New York Heart Association съобщава за няколко проучвания, които излизат с убедителни доказателства, че екстракта от глог може да контролира и подобри всички симптоми, свързани с хронична сърдечна недостатъчност. Данните анализират здравословното състояние на повече от 850 лица, участвали в проучванията. Учени разкриват, че глогът е пряко отговорен за значителни подобрения, като например повишена издръжливост за упражнения и най-общо казано по-малко задух или умора.

В друго проучване, 1200 мг екстракт от глог се приемат ежедневно от пациенти с диабет тип 2 за период от 16 седмици. Окончателните резултати убедително показват, че кръвното налягане се понижава, следствие на приема на билката.

*Забележка: Статията няма силата на предписание и не отменя прегледа при специалист.

Водещи

Най-четени