Годишно 1500 българи искат да станат спасители 22.04 | 15:57

Има достатъчно добре обучени спасители и те се котират по света именно заради това, че нивото им е доста добро

От Кремена Бедерева

Около 1500 души се обучават за спасители на година в България. Теоретически спасители има предостатъчно.

Това каза председателят на Националната комисия за водно спасяване и член на Националния съвет на Български червен кръст (БЧК) Стоян Андонов за Агенция "Фокус”.

"Реално за нуждите на басейните и плажовете са нужни около 4000 души, т.е. само от 5 поредни години, обучените спасители са достатъчни да покрият не само охраняемите, а и всички плажове и басейни в страната. Да не говорим, че има хора, които са с 15-годишен стаж. Стига да се създадат условия за привличане на кадри, защото отговорността е голяма, а заплащането все още не е достатъчно. Би трябвало да са по-добре платени, поне от камериерите или барманите в хотелите. Има достатъчно добре обучени спасители и те се котират по света именно заради това, че нивото им е доста добро”, каза Андонов.

Тенденцията българските спасителите да работят в чужбина напоследък е намаляла, смята той.

"Например за бригадите в САЩ, интересът на спасителите е намалял, тъй като и там не са много добре платени. За сметка на това обаче, младите се ориентират към други професии. Потърсихме такава информация от Американското посолство, но ни беше отказана, защото е конфиденциална. Българските спасители отиват да работят навсякъде в чужбина, където ги вземат на работа. Поради разликата в стандарта, взимат по-висока заплата, отколкото могат да взимат в България. Отиват почти на същите места, където отиват, да речем инженерите, анестезиолозите и други такива специалисти, които са дефицитни за България, посочи той.

Спасителите се ориентират главно към студентските бригади в САЩ, Кипър, Гърция, Испания, Финландия и Норвегия, уточни Андонов.

"Голямата особеност са посетителите на басейните, защото почти навсякъде се продава алкохол и се случват ред опасни неща. Особеното при морските плажове е, че има едни, които са по-спокойни с по-малко хора, но с по-силни течения и други, които са повече хора, и са по-оживени”, каза още Андонов.

Водещи

Най-четени