Годишно 5000-6000 души се оперират от сърдечни проблеми у нас 01.02 | 14:30

Силна роля за проблемите играе генетичната предразположеност

От Елена Кирилова

Между 5000 и 6000 души годишно се оперират у нас заради сърдечни проблеми, заяви началникът на Клиниката по сърдечна хирургия в СБАЛССЗ "Св. Екатерина”  д-р Боян Баев, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите на Баев броят им е намалял с около 1000, благодарение на наложените през последните две години рестрикции от страна на Националната здравноосигурителна каса. Рестрикциите са финансови и са наложени и върху интервенционалните лаборатории в страната, както и върху броя на кардиологичните операции. Според експерта всичко това дава отражение върху броя на оперираните пациенти.

"Пряко като обслужване от лабораториите по инвазивна кардиология и от всички кардиолози борят на хората със сърдечни проблеми е сигурно над 25-30 хиляди”, разкри Баев.

Според него сърдечните проблеми са свързани с фактори като генетична предразположеност, фамилна обремененост и нездравословният начин на живот. Особено рискови са хипертонията, тютюнопушенето, затлъстяването, заседналият начин на живот и липсата на физическа активност.

За избягване на сериозни кардиологични проблеми Баев препоръчва отказването от вредните навици, като пушене и консумация на алкохол. Необходимо е и своевременното лечение на диабет, ако пациентът бива диагностициран с такъв.

Водещи

Най-четени