Готови са годишни прогнозни бюджети на болниците за 2011 г. 22.02 | 17:11

НЗОК констатира завишени бюджети на болници, извършващи инвазивна кардиология

От Кремена Бедерева

На проведено заседание на Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) утвърди предложените от районните здравноосигурителни каси (РЗОК) задължителни годишни прогнозни стойности, по които ще работят болниците през 2011 г.

Стойностите са разпределени по тримесечия, като са изготвени в съответствие с Правилата за определянето им и разпоредбите в Закона за бюджета на НЗОК за 2011 г., съобщават от пресцентъра на Касата.

В направеното разпределение за тази година са отразени промените на цените на някои клинични пътеки, определени с Постановление №304 на Министерския съвет.

Така в региони, където се намират повече кардиологични болници, има намаление на прогнозните годишни стойности спрямо минал период, защото са намалени и цените на съответните клинични пътеки.

А на други места – там, където се оказва помощ на онкологично болни, прогнозните стойности са завишени, защото цените на клиничните пътеки за тези заболявания са увеличени.

Съгласно правилата за разпределение на средствата, всяка болница е представила в РЗОК определен прогнозен бюджет.

Всяка районна здравноосигурителна каса е изготвила, освен базови годишни бюджети и прогнозни бюджети за 2011 г. на лечебните заведения за болнична помощ, в съответствие с новите разрешителни за дейност и нивата на компетентност на лечебните заведения, които отразяват промяната в броя на сключените договори по клинични пътеки.

Бюджетите са представени пред комисия в НЗОК, в която участват и представители на Надзорния съвет.

При разглеждането на предложенията за годишни прогнозни бюджети по лечебни заведения, Надзорният съвет на НЗОК е констатирал, че болници, извършващи процедури по инвазивна кардиология, са предложили значително по-високи стойности на прогнозните си бюджети.

Това обстоятелство е разгледано и е установено, че при стриктно прилагане на медицинския стандарт по кардиология, изготвен от МЗ, и намалените цени на клиничните пътеки по инвазивна кардиология не е възможно тези болници да извършат процедурите, за които са заявили бюджетите си.

В съответствие с поетия от д-р Нели Нешева ангажимент за улесняване на процеса по договаряне, утвърдените вчера разпределения вече са изпратени до всички РЗОК. Те, от своя страна, ще могат от днес, 22 февруари да започнат подписването на договорите с изпълнителите на болнична помощ.

То трябва да приключи в кратки срокове, за да могат всички договорни партньори да отчетат последната извършена от тях дейност. Въпреки малкия срок, с който разполага, НЗОК ще направи всичко възможно през следващата седмица да изплати отчетената дейност.

Съгласно правилата за разпределяне на средствата на болниците, след края на първото тримесечие при доказана необходимост, направените разпределения могат да бъдат коригирани.

Водещи

Най-четени