Град Девин в гражданско неподчинение заради проблемите с болницата си 01.12 | 13:40

Жителите на Девин, Борино и Доспат искат четири отделения на болницата в Девин

От Владислав Рашков

Жителите на общините Девин, Борино и Доспат ще упражнят гражданско неподчинение, заради състоянието на болницата в Девин. Инициативният комитет, представляван от Валентина Павлова каза, че жителите в общините искат четири отделения. В момента те имат само две.

Протестът e насрочен за символичната дата 12 декември 2012 г., като ще се състои в блокиране на пътищата, които водят към Девин. Идеята е никой да не пристъпи в града, докато исканията им не бъдат изпълнени. "Толкова болка събрахме с тези проблеми, всеки ден мрат хората”, гневи се Павлова, че никой не обръща сериозно внимание на проблема. Тя уточни, че вече са били подаде пет оставки в медицинския център в града. Павлова добави също, че не са против управляващите, но настояват за незабавни действия.

"Не стига, че сме най-бедния район, а и се молим за здравето на хората не за друго”, посочи Павлова, цитирана от агенция "Фокус".

Мнението на председателя на инициативния комитет е, че председателят на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова възпрепятства решението на проблема вече две години.

В заключение Павлова каза, че призовава министър-председателят Бойко Борисов да провери защо министърът на здравеопазването Десислава Атанасова не решава проблема.

От своя страна, Даниела Дариткова каза, че се надява протестът да бъде насочен към кмета община Девин. Според нея именно там се спъва промяната.

"Процесите зависят от общинското ръководство на Девин, защото решението но Общински съвет бави намирането на възможно решение в рамките на българските закони и организацията на медицинската помощ", каза тя. За нея всичко друго е политизиране на проблема и отказа да поеме каквато и да е отговорност.

 

Водещи

Най-четени