Грижата за бедните и нямащите да се поема от специален фонд 09.02 | 15:23

Реформата в здравеопазването била най-болезнена за младите и по-богатите

От iNews.bg

Специален фонд да покрива здравните грижи за бедните българи. Това препоръча д-р Атанас Щерев в ефира на БНР. 

Според него държавата и обществото трябва да организират специална структура, която да покрива разходите на хората без доходи и имоти.  

"Тези хора се раждат и умират в болниците, те се лекуват и всъщност никой не плаща за тях", коментира Щерев. По негови думи гражданите, които не  могат да покриват здравните си осигуровки, нито да плащат  в брой за медицински услуги, са около 1,5 млн. души. 

"Оттам нататък НЗОК трябва да направи касова цена, защото по най-груби сметки тя плаща около 50% от това, което изработват лекарите и болниците. Точно затова държавните и окръжните болници трупат задължения всяка година", каза медикът. 

Специалистът обаче определи като абсурдна идеята да се създадат отделни болници за богати и бедни. Според него целта на реформата в сектора трябва да е да се създаде базисен пакет от здравни услуги, които да са с еднакво  качество  за всички. 

"Когато се влезе в болница един лекар може да се грижи за трима или петима пациенти, друг може да си платят трима специалисти да се грижат за него. Друг може да си плати  да приема иновативни лекарства вместо генерични. Може да се направи диференциация, но основните форми на грижа, лечение  и изследвания  трябва да се гарантират", коментира той. 

Щерев добави, че реформата в сектора ще е болезнена и той най-вече за здравите, по-заможните и по-младите, тъй като именно те плащат за лечението на болните, нямащите и възрастните. 

Водещи

Най-четени