Грипната епидемия идва! Вадете дезинфекциращите кърпички 16.01 | 12:35

Това обаче ще стане поетапно

От Мая Александрова

Нивото на грипната заболеваемост тази година е два пъти по-високо в сравнение с миналата. Това заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му областите с най-висока заболеваемост към момента са София, Плевен, Пазарджик, Смолян и Ямбол.

Здравният инспектор обясни, че през последните 10 дни най-честите случаи са добре познатият свински грип от пандемията през 2009 г. Д-р Кунчев обясни, че вирусът има леки изменения, но в основата си е подобен, което значи, че повечето хора от по-възрастното поколение са се срещали с него и имат изграден частичен имунитет. Според него това ще ги предпази, ако не от заболяване, то поне от много тежко протичане и усложнения – затова основното внимание е насочено към младото поколение.

Алкохолът е дезинфектант и влияе на вируси и бактерии, затова по време на сезонната грипна епидемия са препоръчителни еднократните кърпички на алкохолна основа за употреба за дезинфекция на кожата на ръцете.

Във връзка със самолечението, добре е да се посети лекар, ако до няколко дни няма подобрение.
"Когато кашлицата, отпадналостта, високата температура и главоболието не се повлияват от самолечение до 2-3 дни, това е сериозен признак, че има нужда от лекарска помощ, а понякога – и от болнично лечение", изтъкна главният здравен инспектор.

Д-р Ангел Кунчев каза още, че до епидемия вероятно ще се стигне, но не едновременно в цялата страна. В тези области, в които се отчитат най-високи нива на заболеваемост, е възможно още следващата седмица да се достигне до епидемични нива. По думите на специалиста обаче е възможно тази вълна да не достигне до някои райони. Д-р Кунчев изтъкна, че няма причина за притеснения, тъй като сезонна грипна епидемия има всяка година.

Във връзка с възникнали проблеми в съседни страни със западнонилска треска, д-р Кунчев беше категоричен, че към момента у нас няма масово разпространение, каквото има в Сърбия и Косово.
"Факт е обаче, че това заболяване се среща все по-често в региона, имало е данни, че хора са се срещали с вируса, тъй като са били открити антитела у няколко пациенти", подчерта той.

Д-р Ангел Кунчев заяви, че заедно с общините се работи за предприемането на мерки за ограничаване на разпространението на подобни заболявания, съобщи агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени