Грипът може да отключи инсулт и епилепсия 28.11 | 10:11

Най-рискови групи са децата под 5-годишна възраст и хората над 65 г.

От Цанка Донкова

В разгара на есенно-зимния сезон все повече се замисляме за болестите, които го съпътстват. Оказва се, че едно от най-често срещаните заболявания – грипът, може да доведе до редица сериозни хронични заболявания и неврологични усложнения. Това обяснява проф. д-р Ара Гарабед Капрелян, началник на направление "Неврологични клиники" в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, съобщава в. "Стандарт".

"Обикновено симптомите на грипа отзвучават за 3-7 дни, но понякога болестта може да предизвика развитие на тежки телесни усложнения - вирусна пневмония, възпаление на средното ухо и обостряне на редица хронични заболявания, както и неврологични усложнения - например температурни и епилептични гърчове, мозъчен удар (инсулт), възпаление на мозъчните обвивки (менингит), мозъчното вещество (енцефалит), гръбначния мозък (миелит) и на периферните нерви (полиневрит).", обяснява проф. Капрелян.

Най-рискови групи за поява на усложнения от грип са децата под 5-годишна възраст и хората над 65 г., бременните жени, болните с хронични сърдечносъдови, белодробни, бъбречни, чернодробни и хематологични заболявания, захарен диабет, с вредни навици (алкохолизъм, тютюнопушене),с наднормено тегло и с намалена имунна защита. За да се избегнат лошите последици обаче пациентите трябва да започнат лечение още през първите два дни на болестта, с появата на първите симптоми.

"Грипът е сериозно заболяване, което може да предизвика тежки неврологични усложнения в резултат на грипния вирус, вторичните бактериални инфекции и на токсичните въздействия. Развиват се трайни увреждания на централната и периферната нервна система (парализи, епилептични гърчове, симптоми на Паркинсонова болест и др.) или се застраша животът на пациента. Тези тежки последствия се нуждаят от консултация със специалист невролог, който трябва да предпише най-подходящите лекарствени средства и методи на физикално лечение", посочва специалистът.

Много трябва да се внимава и при предприемане на самото лечение.

"Единствено антивирусните медикаменти са с доказана ефективност срещу развитието на грипните усложнения, а при появата на симптоми на прибавена бактериална инфекция е необходимо да се предпишат антибиотици. Приложението на хомеопатични продукти, повишаващи естествените защитни сили на организма, цели по-бързото възстановяване от грип", уточнява медикът.

Що се отнася до хомеопатичните средства, тяхната цел е по-скоро да спомогнат за по-бързото възстановяване на пациентите.

Водещи

Най-четени