Грипът продължава да се разпространява с пълна сила 06.02 | 17:09

125 училища остават затворени, 6 области все още са в епидемия

От Теодора Кокаланова

Остава висока заболеваемостта от грип в областите Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Ловеч и Габрово, съобщи професор Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

По нареждане на здравните органи като противоепидемична мярка учебният процес в област Варна е прекратен в 124 училища, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Морската ни столица остава една от най-силно засегнатите от острите респираторни заболявания.

Ваксините против грип, които са били разпространени в аптечната мрежа в страната, са били 162 000 дози, което предполага, че предпазените от болестта са едва 2 %от цялото население, посочи Кожухарова. Тя допълни, че ваксина, поставена сега, вече не би имала ефект.

Според 83% от общопрактикуващите лекари в големите градове в страната,  ваксинопрофилактиката е задължителна и то в началния стадии на грипното заболяване. Медиците съветват възрастните си пациенти, както и деца навършили 3-годишна възраст да се ваксинират.

Лекарите одобряват и въвеждането на безплатни противогрипни ваксини за възрастни и хронично болни. Всеки 3-и лекар среща в практиката си над 200 пациента, болни от остро респираторно заболяване по време на грипния сезон, уточнява БТА. 

Водещи

Най-четени