Грипът чука на вратата. Как да се предпазим? 29.09 | 12:00

Епидемията няма да ни се размине, предупреждава вирусолог

От Цанка Донкова

Есен е, застудя и хората почнаха да се оглеждат кой около тях киха и подсмърча. Страхът от бацили и болести ни кара все по често да се замисляме за противогрипни ваксини и за начини да калим имунната си система.

Един от вариантите, за да подсилим организма си за предстоящата зима е да приемаме витамин D. Това посъветва Тодор Кантарджиев, зам.-директор на Националния център за заразни и паразитни болести в ефира на Нова телевизия. Той обаче уточни, че всяко предозиране с лекарство може да е опасно.

"Хубаво е да се ядат плодове, хубаво е да се взимат витамини, но в умерени количества. Рибата също е добър вариант. Винаги кърпички – антибактериални", заяви проф. Кантарджиев.

Той предупреди, че грипната епидемия няма да ни се размине.

"Тя обикновено започва със заболяванията, характерни за края на октомври и завършва със затварянето на прозорците", заяви вирусологът и посочи, че пикът на грипа се очаква в края на януари.

"Обикновено симптоматиката е ларингит, кашлица. След вирусните инфекции на горните дихателни пътища може да настъпи усложнение. И тогава да се вземе антибиотик. Но във вирусната фаза антибиотикът не е нужен", категоричен е специалистът. Той посочи, че нормалният здрав човек около 5 пъти годишно боледува от някаква вирусна инфекция. През лятото – стомашна, през зимата – на горните дихателни пътища.

Що се отнася до заплахата от ебола и опасността тя да е пренесена в съседните ни страни, Картанджиев коментира, че в информация за случаи със заразени в Македония и Сърбия не са потвърдени, а само е имало кораби, който идват от държави, където вилнее болестта.

"Няма доказани случаи. Има трески, които се разпространяват като ебола но не са", завърши вирусологът.

Водещи