Грипът ще покоси най-много хора през януари 10.10 | 13:30

Над 30 хил. пенсионери ще могат да получат безплатна ваксина

От iNews.bg

В момента има повишена заболеваемост от респираторни заболявания - каза в ефира на БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Първата партида противогрипни ваксини пристига в края на този месец, а грипният вирус се очаква през януари

Знаете, че с настъпването на есента започва да ни вълнува и въпросът с респираторните вируси. За момента това, което се случва, е, че няма грипна активност – нито в България, нито в съседните на нас страни в Европа. Рано е още. В никакъв случай в края на октомври няма да се сблъскаме с грипа. Но е възможно да се проявят вече първите отделни случаи, коментира пред БНР д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Трудно е за прогноза, но на база на статистиката, общо взето в 90% от случаите в България, до Балканския регион и България стигаме до върха на епидемията втората половина на януари, посочи още той в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Очакваме първите количества ваксина, поне такива са уверенията на фирмата, която ще ги доставя, в последната седмица на октомври. Ще има достатъчно време ноември-декември, всички които желаят, да посетят личния си лекар и да заявят желание за имунизация, посочи още Кунчев.

Над 30 хиляди възрастни хора ще могат да се имунизират срещу грип с безплатни ваксини, добави той.

Водещи

Най-четени