Гръцката здравна система - прогнила от корупция 02.04 | 20:07

Здравеопазването е една от сферите, подлежащи на реформа, според договорката с ЕС и МВФ

От Ивайло Ачев

Финансовата криза в Гърция принуждава страната да прави редица реформи във всички сектори на държавата, а на преден план излиза здравеопазването – сектор, който отдавна се е сдобил с мрачна слава при южните ни съседи, пише Bloomberg.

Като част от мерките по условията на втория помощен заем от ЕС и МВФ Атина трябва да промени начина, по който се издават медицински рецепти. Но не е само това – корупцията в гръцкото здравеопазване е една щекотлива тема. Кризата е толкова всеобхватна, че болниците при южните ни съседи са считани за най-корумпираните учреждения – и то в конкуренцията на данъчните служби и градоустройствените дирекции.

Всъщност ангажиментът, който Атина пое пред ЕС и МВФ по отношение на гръцкото здравеопазване, е да намали с 2,8 млрд. евро държавните разходи за лекарства. И това е само за настоящата година. За сравнение през 2009 година Гърция е изхарчила 5,2 млрд. евро за лекарства.

За да успее да се справи, Гърция ще започне да води отчет на всяка медицинска рецепта, която се издава в страната. За целта ще се въведе единна електронна система, където рецептите ще бъдат вписвани. Това идва след като вече в сила е орязване на разходи за лекарства за пациенти на държавна издръжка. Атина ще наблегне и на използване на по-евтините генерични лекарства.

През последните 30 години лекарите в Гърция по традиция взимат бонуси към заплатите си. Според официално проучване на държавата тези бонуси варират – от 150 евро до 7500 евро. А парите на ръка, които се дават на лекарите, известни като fakelaki (рушвет), варират между 50 и 1500 евро. Заради кризата обаче вече се преминава на натурална размяна – дават се пилета или дори сирене в замяна на медицинско обслужване.

През 2010 година на 35% от гърците, които са ползвали здравни услуги, е искано да дадат подкуп, за да получат по-добро обслужване. Дори в частния сектор болниците (частни здравни заведения) се сочат като най-корумпираните учреждения – пред адвокатските кантори.

Отличните условия за материален успех са довели дотам, че в Гърция вече има пренасищане от лекари. През 2009 година на 1000 жители в Гърция се падат 6,1 лекари – най-високото ниво от всяка една държава в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Водещи

Най-четени