Д-р Ангел Кунчев: Грипна вълна не се очаква 16.05 | 10:44

В момента няма бум на грип, заяви здравният инспектор

От iNews

Няма бум на грип. Грипна вълна не се очаква. Към момента става дума за други респираторни заболявания, които протичат сравнително леко с болки в гърлото или кашлица. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

"Хората с респираторни заболявания и малки деца е редно да се обърнат към лекарска помощ", каза още той.

"Детето, попаднало сред болни, ще се срещне с такива вируси, ще ги преболедува и ще трупа антитела. Така се изгражда имунната система", допълни доц. д-р Кунчев.

Д-р Кунчев коментира и зачестяващите ухапвания от кърлежи. Той изтъкна, че в повечето случаи кърлежът може да се махне не от лекар, но трябва да се направи със защитена ръка.

"Колкото по-скоро се махне кърлежът, толкова по-добре. Премахването става с въртеливи движения, но кърлежът не бива да се мачка и деформира. Ако кърлежът е стоял впит дълго време, тогава трябва да се обърнем към лекар", разкри главният държавен здравен инспектор.

"Не всяко ухапване е опасно. Въпреки това, хората, намерили кърлеж по себе си, трябва да се следят за повишаване на телесната температура и друга симптоматика", завърши доц. д-р Ангел Кунчев.

Водещи

Най-четени