Д-р Аспарух Илиев: Млякото е разсипано, здравната система ще се срине 20.10 | 19:28

Решенията трябва да са остри - да се сведе до миниум събирането на много хора на едно място, децата да минат на дистанционно обучение, смята експертът по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн

От iNews

За съжаление, в момента млякото е разсипано. Ситуацията е толкова сериозна, че се опасявам, че в следващите две-три седмици здравната система ще се срине. Ежедневното обслужване на най-леките случаи ще страда. Решенията са острите решения - трябва да се сведе до миниум събирането на много хора на едно място, децата да минат на дистанционно обучение.

Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн.

"През лятото имахме период на спокойствие, можехме да активираме ваксинационната кампания, трябваше да има повече информация и професионален подход към цялата кампания", отчете той.

Специалистът даде за пример Швейцария, където ключов елемент в са големите и строги глоби и уважението към институциите.

"България се намира в тежка криза на пандемията. Сертификатът е елемент, който държавата е принудена да наложи, защото няма дисциплина. Сертификатът няма да промени ситуацията", смята д-р Илиев.

По думите му всеки ден от COVID-19 у нас умират толкова хора, колкото умират от каквато и да е друга болест и не се вижда спиране на този процес.

Водещи

Най-четени