Д-р Кунчев: България действа адекватно срещу COVID-19 15.03 | 10:16

90% от потвърдените у нас случаи са на хора, върнали се от Западна Европа, казва той

От iNews.bg

"Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби отговарят точно на профила на хората, които очаквахме. Близо 90% са хора, които в рамките от няколко дни до две-три седмици са посещавали страни от Западна Европа. Основният механизъм на възникване на заболяването в България все още е вносът от чужбина. Постепенно вървим и към другия етап – по-широко разпространение на вируса в нашето общество". Това каза пред БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, част от националния оперативен щаб във връзка с коронавируса.

По думите му това, че профилът отговаря на очакваното, е знак, че предприетите мерки – граничен контрол и налагане на карантина, са адекватни.

"Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини".

В предаването "Неделя 150" д-р Кунчев каза:

"Изкуството е на баланс и намиране на пропорционални мерки... Не може да се подценява коронавирусната инфекция… Лошото при коронавируса е, че е масово разпространен, лесно се предава - един човек заразява трима-четирима души около себе си. Голяма част от хората са носители или карат инфекцията много леко – това са 80%. Голяма част и въобще няма да разберат, че са положителни. Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях".

Д-р Ангел Кунчев поясни, че в момента сме една от най-слабо засегнатите европейски страни, но сме едни от първите, въвели статута на извънредното положение, за да могат да се предприемат по-бързи и по-ефективни мерки.

Д-р Кунчев отново подчерта, че социалната дистанция, личната хигиена, проветряването на затворените пространства, дезинфекцията на повърхностите значително снижават риска от заразяване с коронавируса.

"Важно е и отношението към хората, които се нагърбиха с най-важната задача. Искам хората да знаят, че има хора, които работят много всеотдайно и без почивка, за да смекчим удара и да спасим нашите близки".

Водещи

Най-четени