Д-р Скендер Сила: Тази година трябва да бъде краят на пандемията на COVID-19 02.01 | 11:40

По думите му не можем да си позволим да стискаме палци и да се надяваме на най-доброто

От iNews.bg

"2021 г. беше болезнена година за всички нас, но не можем да си позволим да бъде пропиляна година. Всички трябва да научим уроците, които тази година ни преподаде. В това отношение 2022 г. трябва да бъде краят на пандемията от COVID-19, но трябва да бъде и началото на нещо друго - нова ера на международна солидарност и национално единство”. Това заяви представителят на Световната здравна организация у нас - д-р Скендер Сила за "Събуди се”.

"Знаем, че Омикрон се разпространява изключително бързо и в рамките на няколко седмици ще доминира във все повече страни в европейския регион, вероятно докарвайки до ръба всички затруднени в момента здравни системи”, каза още той.

По думите му не можем да си позволим да стискаме палци и да се надяваме на най-доброто. "Напрежението между здравната система и медиците, които се борят с пандемията, може да бъде огромно. Поради ниското ниво на ваксинация в България предизвикателството може да бъде дори по-голямо от други страни в ЕС”, смята Сила.

Той коментира още, че когато става въпрос за локдаун, СЗО вижда това като последна мярка. "Тя може да е ефективна, но е и много скъпа. На този етап от пандемията имаме инструментите, които ще ни позволят да реагираме на COVID-19 и в същия момент да запазим животите ни”, посочи представителят на Световната здравна организация у нас.

"Нашият успех зависи от това как и кога прилагаме тези инструменти. Трябва да продължим да увеличаваме нивата на ваксинация и да подкрепяме всички отговорни за контрола на заболяването. Спазването на мерите е много важно при варианти като Делта и Омикрон”, категоричен е той.

Водещи

Най-четени