Да кърмиш с години – привързано родителство или обсебване? 11.05 | 16:28

Списание Time провокира и повдига завесата на любопитния социален феномен

От Диана Цветкова

Списание Time провокира, а може би и скандализира, с последната си корица. На нея е заснета Джейми Лин Груме, която кърми 3-годишния си син Арам. Неслучайно детето е заснето да се храни от майка си право, за да се подчертае колко необичайна е ситуацията.

Всъщност, Джейми е последовател на т. нар. привързано родителство – течение, което набира все по-голяма популярност в последните 20-ина години, след издаването на книгата "The Baby Book" на американския педиатър д-р Уилям Сиърс и съпругата му Марта. Неговите три основни принципи са дълго кърмене, спане в едно легло с детето и носене на бебето с родителя (например с т. нар. кенгуру), за да се установи неразделна връзка между тях.

В обширен материал за привързаното родителство списанието разказва историите на четири жени от различни части на САЩ. Те всички са чели книгата на д-р Сиърс, но всяка е възприела философията му поради различни причини.

За Джейми Лин Груме решението е било напълно естествено продължение на начина, по който е отгледана тя самата – кърмена е до 6-годишна възраст и казва, че дори си спомня някои от тези моменти.

"Усещането е като да обгърнеш майка си, като прегръдка е. Чувстваш се спокоен, обгрижван и много, много обичан. Като дете бях изключително самоуверена и знам че причината е в това", споделя младата майка.

Тя е решила да приложи метода още с първото си дете – 5-годишния Самюел, който е осиновен от Етиопия през 2010 г. Смята, че това е помогнало на момчето да се справи по-лесно с травмата от преместването и новата среда.

Джейми си дава ясна сметка колко крайни могат да бъдат мненията относно възриетата от нея философия. Случвало ѝ се е непознати да я заплашват, че ще извикат социалните или да смятат, че това е форма на сексуален тормоз над детето. Но тя е абсолютно убедена, че методът е "биологично нормален" и колкото повече хора са наясно с него, толкова по-лесно ще го възприемат.

Друга от героините на Time – Диона Форд от Канзас, просто не е успяла да откаже шестмесечния си син от кърмата. Така решила да продължи докато бебето навърши година, но открила, че "след още шест месеца, той все още беше бебе – не говореше, току що прохождаше, и се запитах: Защо да спирам сега". Диона споделя, че преди да забременее е гледала видео с жена, която кърми седемгодишното си дете и си помислила, че никога не би сторила това. Явно сега мнението ѝ се е променило.

Списанието не цели да даде оценка правилен ли е или не този начин на отглеждане на децата. Авторът на статията обяснява, че е избрал историите на различни жени с различни мотиви да се отдадат на тази философия, за да покаже, че няма стереотип за майките, които практикуват привързаното родителство.

А вие какво мислите, дали да кърменето на вече пораснало дете е естествено или говори за отклонение?

Водещи

Най-четени