Да разберем миналото – да планираме бъдещето 01.08 | 16:54

Световната седмица на кърменето бе отбелязана в Горна Оряховица

От Таня Георгиева

Световната седмица на кърменето бе отбелязана в Горна Оряховица в НЧ "Напредък". Темата тази година е "Да разберем миналото – да планираме бъдещето”. Организатор на инициативата в железничарския град бе русенската неформална група с подкрепата на Ла Лече Лига, съобщава Север.бг.

Интересът към събитието от страна на млади майки от железничарския град не бе особено голям, но и малкото, които присъстваха на интересната дискусия, получиха много полезна информация от лектора Миряна Машева, която е помощник за кърмене при Ла Лече Лига. Тя направи презентация на тема "Кърмене през поколенията – традиция, съвремие, бъдеще".

"По-доброто разбиране на миналото позволява по-добро планиране на бъдещето; както сме чували, всичко ново е добре забравено старо – а когато става дума за храненето на бебетата ни, то е още по-интересно да научим повече за това, какви са били практиките от едно време, как са се пренесли през поколенията и какъв е отзвукът им днес".

С тези думи Миряна предразположи младите майки да споделят всичко, което знаят за кърменето от своите баби, майки, а вече и от собствен опит, защото, по думите й: "в Ла Лече Лига не се дават съвети, а се споделя опит – опит "от майки за майки" и така е вече 56 години. Първата подкрепа е от жена за жена, защото жената е тази, която най-добре знае какво е нужно и за нея, и за бебето й, и взима сама решенията, на базата на информация".

Според етнографски изследвания на БАН, посредством кърменето майката "издърпвала" детето от света на първичното, на природата и на инстинктите, и бавно го превеждала в света на човешкото, на "социалните" същества. Това е била и една от причините в миналото да се отделят по-специални грижи към кърмачките, защото се смятало, че кърменето било гаранция за израстването на добър човек, разказа Миряна.

По темата се получи интересна дискусия. Майките споделиха какво от онова, което са им предали техните майки и баби прилагат в практиката си и срещу какво се противят.

Голяма част от обществото, например, не приема за нормално бебето да бъде накърмено на обществено място – в случая – в парка, защото било "неморално и неетично", споделиха майките. Това от своя страна създава комплекс и притеснения у жените да извършват нещо толкова нормално и естествено с част от тялото си (гърдите), създадени от природата именно за това – да са проводник за храна на бебето.

Подобни обществени стереотипи създават рамки, които не винаги се оказват най-доброто за отглеждането на едно бебе, в случая – неговото хранене, споделиха присъстващите.

Те застанаха и зад идеята, че съвети за отглеждането и храненето на кърмачетата, най-често са писани в книгите от лекари, медицински лица и хора с титли, които често не са имали деца. Затова се обединиха около идеята на Ла Лече Лига, че опитът е този, който дава възможност всеки да открие нещата за себе си.

Световната седмица на кърменето се отбелязва с множество събития в над 20 града в страната, сред които съвместни инициативи с болници и здравни центрове, модерни седянки, срещи, лекции и уебинари.

Водещи

Най-четени