Да си слаб и строен по ген не е гаранция за здраве 28.06 | 07:00

Гените за слаба и стройна фигура са свързани със заболявания на сърцето и диабет, сочи ново изследване

От Андриян Георгиев

Гените, които причиняват слаба и стройна фигура, са свързани със заболявания на сърцето и диабет, здравословни проблеми, които обикновено са свързвани с наднорменото тегло, съобщава БиБиСи.

Ново изследване показва варианти на гена IRS1, редуциращ подкожните мазнини, но не и по-опасните мазнини около органи като сърцето и черния дроб.

Изследване на The Medical Research Council, публикувано в Nature Genetics, е проучило гените на повече от 76 хил. човека.

Връзката между генетичните варианти на гена IRS1 и болестите е била по-силна при мъжете.

Водещият изследовател заяви: "Ние разкрихме действително пленителна генетична история и когато открихме ефектът на този ген бяхме много заинтригувани. Не е така, че само хората с наднормено тегло да са тези, които са предразположени към тези метаболични болести. Слабите хора не трябва да правят предположения, че са здрави, базирайки се единствено на своята външност."

Д-р Фрейм, който е директор на изследванията в британската благотворителна организация Diabetes UK, посочи, че изследването може да хвърли светлина по въпроса, защо 20% от хората с диабет имат този здравословен проблем, въпреки че теглото им е нормално и дори слабо.

"Това е също ясен сигнал, че хората, които изглеждат слаби, не трябва да бъдат самонадеяни относно своето здравословно състояние", добави д-р Фрейм.

Проф. Джереми Пиърсън от British Heart Foundation пък коментира: "Тези резултати затвърждават идеята, че нещата не опират само до това колко си дебел, но е важно и къде създаваш мазнини, което е съществено специално за риска от сърдечни заболявания." 

 "Мазнини, складирани вътре в организма, е по-лошо от мазнини, складирани под кожата. Обаче това не противоречи на факта, че да сме с наднормено тегло е лошо за нашето сърдечно здраве, така че ние трябва все пак да се опитваме да се поддържаме слаби и в добра форма."

Водещи

Най-четени