Дали ще сме чаровни се определя още преди раждането 23.11 | 10:41

Нивата на оксидативен стрес са с ключова роля за това как ще изглеждаме в очите на околните

От Нели Минчева

Това дали сме повече или по-малко чаровни се определя в голяма степен от нивото на оксидативен стрес, на който е подложен един организъм преди раждането. Това установиха учени от Университета в Ню Мексико.

Клетките използват кислород за производство на енергия и същевременно създават свободни радикали, нестабилни молекули, които влизат в химическа реакция с други молекули и водят до увреждане на клетките, известно още като оксидативен стрес. Свободните радикали могат да бъдат преборени от антиоксидантите, които се намират в организма.

Оксидативният стрес е една от основните причини за генетични мутации, за пораждането на заболявания като рак, а също има роля и в остаряването на организма. Свръхпроизводството на оксидативен стрес може да е предизвикано от много фактори, като пушенето на бременната майка, на инфекции по време на бременността, както и на други проблеми на бременните жени, като диабет и затлъстяване, обясняват учените.

Изследването, чийто научен ръководител е д-р Стивън Гагещанд, е публикувано в специализираното списание Animal Behaviour. То е установило, че хората, които се смятат за по-чаровни, са с по-ниски нива на оксидативен стрес. По-очарователните хора съвсем не означава, че са само по-красиви, а и че са по-популярни, по-любими, статистически имат повече партньори, получават по-добри работни места и по-голяма заплата.

Установено е, че колкото по-ниско е нивото на оксидативен стрес (измерено чрез различни показатели), толкова по-очарователен е например даден мъж в очите на жените. Дори мъжете, които имали не толкова симетрични тела (а симетрията е ключов фактор за очарованието на противоположния пол), са били оценени като привлекателни. За разлика от тях ниски "оценки" са получили мъжете, чието раждане е било проблемно и са били изложени на по-високи нива оксидативен стрес.

Водещи

Най-четени