Дания се отказа от данък „мазно" 12.11 | 12:13

Дания беше първата държава, където беше въведен данък "мазна храна"

От Елена Коцева

Дания се отказа от данъка върху мазните храни и продукти. Според информация на AFP, цитирана от Lenta.ru, предстои в най-близко време властите на отменят събирането на налога.

Решението за въвеждането на този нов данък беше взето още през 2009 година, но на практика той влезе в сила едва преди една година.

Дания беше първата в света държава, където беше въведен данък "мазна храна". По данни на министерството на здравеопазването 47% от датчаните са с наднормено тегло, а още 13% страдат от затлъстяване. Предполагаше се, че данъкът върху мазните храни ще подобри храненето и хранителните навици на населението на страната.

Както са отбелязали от финансовото министерство новият данък не е оправдал очакванията – постъпленията от него са се оказали незначителни, като допълнителното облагане само е довело до ръст в цената на хранителните продукти.

Освен това данъкът е навредил на бизнеса, тъй като датчаните са започнали да се отказват от обложените продукти в страната, за сметка на това обаче активно са си ги купували от съседните страни.

Дания не смята да въвежда и данък върху захарта, както беше обмисляно. Този данък щеше да засегне бонбоните, шоколада, а също и всички сладкарски изделия.

За сметка на тези откази, в министерствата на храните и на здравеопазването ще трябва да помислят за други методи за борба с вредните храни и вредните навици на населението.

През 2011 година подобен данък въведе и Унгария – с по-голям данък се облагат храните с по-голямо съдържание на сол и захар. Чиновниците разчитат, че това ще принуди унгарците да намалят потреблението на газирани и енергийни напитки, чипс, шоколад и сладки.  

Водещи

Най-четени