Двама, пристигнали от Италия през нощта, са изолирани във ВМА 26.02 | 09:29

Имат минимална грипоподобна симптоматика, уточни ген. Мутафчийски

От iNews.bg

През нощта във Военномедицинска академия са постъпили двама души, пристигащи от Италия, които са поставени под наблюдение с минимална грипоподобна симптоматика. Това съобщи директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.

И двамата имат минимална симптоматика, уточни Мурафчийски, обобщавайки тази сутрин работата на Националния оперативен щаб.

За всички, пристигащи от чужбина – от рискови зони, старанието на системата е да ги поеме под карантина. За всички, които нямат признаци на болест, трябва да имат домашна хигиена, поясни Мутафчийски.

Той подчерта, че се появяват фалшиви новини – от Румъния, че Русе е пламнало с коронавирус – няма такова нещо.

От своя страна проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че доказаните случаи на грип Б през последната седмица са два пъти повече от грип А.

Оказа се, че с идването на пролетта нещата се разместват и очакваме разпространение на случаи на грип Б. Препоръчваме на хората Витамин Д, ограничаване на контактите, миене на ръцете и ако няма маски – шалове, посочи Кантарджиев.

"Вчера изпратихме окръжно писмо до всичките областни управители от името на кризисния щаб, в което настояваме да се ангажират за свикването още днес на областните медицински съвети”, каза още началникът на ВМА ген. Мутафчийски.

Той обясни, че в тези медицински съвети влизат всички директори на болнични заведения в съответната област, както и директорите и представители на РЗИ.

"Там сме препоръчали и това е на главния санитарен инспектор вече задача с неговите хора, да бъдат запознати с нашите инструкции и с нашите препоръки за действия при тази ситуация. Съответно очакваме обратна информация какви са ресурсите, които могат да отделят, въпреки че по тоя въпрос се работи и ние имаме вече някои данни, но какви са ресурсите, които може да отдели всяка една болница”, каза Мутафчийски.

Аз биха казал в този момент, че не бива да се прави разлика между държавни и частни болници. "Всъщност всичките лечебни заведения в България ползват публичен ресурс, щом ползват публичен ресурс те трябва да бъдат обърнати към обществото, това е моето схващане, предполагам и вашето, посочи той на брифинга пред медиите.

Началникът на ВМА обясни, че затова те искат от тях надлежна информация за да може да направят съвсем ясна карта къде и с какво разполагат като сили. "Вече усилени сили. Ние за план А имаме достатъчно информация”, каза професорът. 

Водещи

Най-четени