Две COVID-ваксини може да се появят в ЕС до края на годината 20.11 | 09:00

Това ще стане, ако Евроагенцията по лекарствата ги одобри, подчерта Фон дер Лайен

От iNews.bg

До края на годината е възможно на пазара в ЕС да се появят две ваксини срещу COVID-19. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни, че това ще стане, ако те получат одобрението на Европейската агенция по лекарствата. Тя каза това след видеоконференцията на европейските лидери, съобщи БНР.

Много от тях са изразили опасения от логистични проблеми при бъдещата доставка на ваксини в страните членки и са подчертали, че трябва да сме възможно най-добре подготвени веднага след като те получат разрешение за достъп до пазара.

Фон дер Лайен припомни, че Комисията вече има 4 договора и продължава преговорите с компаниите "Модерна" и "Нова вакс". Ако приключат успешно, ЕС ще има 6 ваксини срещу коронавируса.

Лидерите са обсъдили и въпроса за взаимното признаване на резултатите от бързите антигенни тестове, които се разглеждат като допълнение към широко използваните PCR тестове.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази оптимизъм, че през декември ще се постигне компромис по бюджета на ЕС и възстановителния план.

Ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер” и "БиоНтех”  може да достигне държавите от Европейския съюз преди края на годината. Това обяви в същото време директорът на германската лаборатория, която я разработи, предаде Нова телевизия.

Угур Шахин каза още, че днес ще бъдат подадени документи за спешно разрешение за употреба в Съединените щати. Той изрази надежда, че до края на годината такова ще бъде дадено и от Брюксел.

Последните данни сочат, че ваксината е 95% ефективна, дори и сред възрастните хора, което е условие за искане за спешно разрешение за употреба.

Водещи

Най-четени