Делта вариантът заразява за 15 сек. без защита, 4-5 дни е инкубационният период 21.10 | 18:14

От iNews

След шестия месец е добре да се постави трета доза ваксина, коментира пулмологът проф.Коста Костов, който отговори на въпроси на граждани в Националния пресклуб на БТА по темата за ваксинирането. Той обясни, че след шестия месец ефективността на ваксините намалява, като спадът при векторните ваксини е драстичен.Проф.Костов посочи, че за заразяване със сегашния Делта вариант са необходими 15 секунди без защита. Инкубационният период е 4-5 дни.
 

Третата доза трябва да бъде с РНК ваксина, посочи той и апелира ваксинираните да не гледат антителата си, преди да решат дали да си я сложат.


Антителата не са добър източник на информация, затова, когато се ваксинирах с трета доза, аз не си изследвах антителата. Не разчитайте на нивото на вашите антитела, а на времето от ваксинацията и от преболедуването, доказано с PCR тест, посочи проф.Костов.


Мотивирам всички учители, лекари да се ваксинират, както и всички работници в обществената сфера - в хранителни магазини, шофьори, в общините, в областната управа, тези, които работят с хора, репортери, кореспонденти, каза още той.


Проф. Костов обясни, че за хората под 40-годишна възраст трябва да се взима индивидуално решение, на база къде работят, дали живеят с възрастни родители. По думите му, ако е лекар, медицинска сестра, учител, не бива да се колебае. Най-потърпевшите в тази пандемия са хората със свръх тегло, отбеляза още той.


Има две абсолютни противопоказания за ваксинация - алергична реакция към съставките, т.е. да сте имали тежка алергична реакция при поставяне в миналото на ваксина, и анамнеза за анафилаксия. Такива хора могат да се ваксинират под наблюдение на реанимиационен екип, посочи проф.Костов. Според него няма противопоказания за ваксиниране при лимфоми, хашимото, астма и имуносупресивни заболявания.


При Делта варианта РНК ваксините имат над 50 процента ефективност, посочи той. Проф.Костов обясни, че също като при противогрипните ваксини, има 50 процента шанс да не заболееш, но, ако се заразиш, ще го прекараш леко.


Проф. Костов апелира хората да си сложат и противогрипни ваксини и обясни, че интервалът между поставянето на ваксината срещу коронавирус и противогрипната ваксина трябва да бъде минимум две седмици. Две години не сме се срещали с грипния вирус, а имунната защита не продължава повече от една година след ваксинация и след преболедуване, обоснова се той. Според него, ако например през януари се сблъскаме с грипния вирус, ще бъде много агресивен, защото ще попадне на терен, където няма защита. Затова той посъветва хората да се ваксинират, колкото и да е малка вероятността за грипна епидемия, предвид противоепидемичните мерки, които се налагат сега.


На въпрос кога ще приключи пандемията от коронавирус, проф. Костов очерта няколко сценария - единият е да ни напусне, заради висока ваксинационна защита, но в този сценарий България щяла да е като "един Галапагос"; най-вероятният е постепенно да се маргинализира и да идва като малки сезонни епидемии; да има антивирусен медикамент, който да действа на репликацията на вируса; и четвъртият сценарий е панкоронавирусна ваксина.


Предстои изработването през 2022 г. на т.нар. панкоронавирусни ваксини - първо се очаква бустерна доза, която съдържа парчета от всички антигени на вируса, на всички варианти.

Водещи

Най-четени