Депутатите подпалиха заради дебата за пушене 24.10 | 16:33

В Здравната комисия умуват дали да разрешат отново цигарения дим

От Ивелина Георгиева

Комисията по здравеопазване се захвана с промени в Закона за здравето, които предвиждат да отпадне пълната забрана за пушене. В полза на отпадане на забраната бяха внесени три законопроекта - на БСП, "Атака" и Министерския съвет.

Първият законопроект за отмяна на забраната бе представен от ПГ на "Атака". От партията се обявиха за окончателното отпадане на забраната за пушене. Техният законопроект бе представен от депутата Димитър Димов. Той обясни, че партията внася законопроекта, тъй като забраната е нанесла изключително големи финансови удари върху хората, които се занимават с туризъм и заведения. Атакистът поясни, че загубите за бизнеса са били за десетки милиони.

В законопроекта на "Атака" се предвижда заведенията да бъдат разделени на зали за пушачи и непушачи, а собствениците на заведения до 70 кв. м сами да могат да преценят дали да има разделение на залите. Според Димитър Димов всеки пълнолетен гражданин може да избира сам дали да влезе в заведение, в което се пуши, или не.

"Ако следваме логиката, че това е вредно, трябва да забраним пиенето на кока-кола и кафе, защото те са още по-вредни", коментира депутатът.

Законопроектът на БСП за отпадане на забраната за пушене беше представен от народния представител Спас Панчев. Той съобщи, че около 3,5 милиона българи са пушачи и те считат, че са ощетени с този закон. "Така те не могат да ползват правото си на избор, а ние искаме да регламентираме възможността на хората да имат право на избор", подчерта социалистът. "Там, където има възможност да се пуши, с проекта на закона залагаме изисквания за вентилационни системи, за да се осигури достъп на свеж въздух за хората, които не пушат", обясни Панчев.

Законопроектът на БСП предлага и по-сериозни глоби там, където не се спазва законът, и сумата от тях да бъде предназначена за превенция. Според предложенията на червените забраната за пушене трябва да остане в болнични, лечебни заведения, административни сгради. На заседанието на комисията се включи и представител на Министерството на младежта и спорта в лицето на юрисконсулта Мирослава Стефанова, която заяви, че министерството подкрепя законопроекта за отпадане на забраната.

Позицията на министерството предизвика известни възмущения от страна на депутатите от ГЕРБ и граждански организации, които също присъстваха на заседанието.

"Няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност", коментира Тунчер Кърджалиев от ДПС. Той се обяви против предложените законопроекти, като се аргументира с причините за смъртност, при които един от водещите фактори е тютюнопушенето. Кърджалиев апелира първо към лекарите в комисията да не гласуват "за" промените, защото това не отговаря на клетвите, които са поели.

"До 2030 г. този акт ще бъде инкриминирана дейност", заяви депутатът от ДПС за тютюнопушенето.

Спас Панчев отговори на изказването на Кърджалиев, като констатира, че от алкохолизъм умират много повече хора, отколкото от тютюнопушенето, но за това никой не повдига въпрос.

"Днес сме се събрали отново да разделим обществото на пушачи и непушачи и на политически партии", каза депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Той отчете, че около 2700 мъже и 1000 жени всяка година заболяват от рак на белите дробове, което представлява 18% от онкологичните заболявания.

След като се разболее един човек от рак на белия дроб, средната преживяемост е не повече от 7 месеца, а за 95% от заболелите от рак на белите дробове причината е тютюнопушенето, обясни Иванов.

По думите му средно за болен отиват между 4-5 хиляди лева на месец. България стои на трети място по тютюнопушене на глава от населението, отчете още депутатът от ГЕРБ. Той предложи Комисията по здравеопазването да се обедини срещу тютюнопушенето.

Водещи

Най-четени