Десет начина да накараме детето да се храни здравословно 03.05 | 14:53

Оказва се, че всичко зависи от родителите

От Георги Георгиев

Специалисти казват, че децата могат да заобичат здравословната храна и това зависи до голяма степен от родителите им. Според сайта psychologies.co.uk, е важно да се започне, когато децата са съвсем малки.

Te имат нужда от много плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. И все пак, не трябва да ставаме маниаци на тази тема. Ето и десет съвета как да накараме малчуганите да харесват здравословната храна и да я предпочитат като пораснат.

1. Самите вие се хранете здравословно. Проучвания сочат, че ако родителите ядат свежи плодове и зеленчуци, децата им лесно свикват и те да ги ядат.

2. Окуражавайте ги да опитват нови храни. Менюто на децата е добре да бъде разнообразно, като за целта вие можете да добавяте по нещо ново и необичайно за традиционната ви трапеза. И в никакъв случай не им се карайте, ако не си изядат всичко. Експерти твърдят, че средно едно дете опитва нова храна около шест до десет пъти преди да я приеме в менюто си.

3. Направете приготвянето на храна забавно и създайте позитивни асоциации с храненията. Покажете се като артист и се опитайте максимално интересно да сервирате храната. Малките деца биха яли всичко, стига то да им хареса на външен вид и да им стане интересно.

4. Водете ги на пазар с вас. Оставяйте ги сами да избират плодовете и зеленчуците и ги поздравявайте за избора им. Говорете им за формата на плода, за цвета и вкуса му. А после обсъждайте у дома.

5. Мислете нестандартно. Ако детето ви изобщо не докосва зеленчуци, то можете да го "прилъжете" като добавите морков в хамбургера му или му изстисквате сокове.

6. Омекотете вкусовете. Изследователи са стигнали до заключението, че някои деца имат генетично заложено нехаресване на определени горчиви вкусове, които се срещат в зеленчуците. Опитайте се да ги печете, а някои от продуктите дори можете да подслаждате с мед.

7. "Подхранете" ястията у дома си с храни като соев сос, домати, пармезан и гъби. Те биха могли да направят храната по-привлекателна за детето ви.

8. Снабдете се със здравословна "junk" храна, която успешно замества боклуците, които ядат децата ни. Такива са например овесените питки, хумусът, нискомасленото мляко, пръчиците от моркови и целина и др. Друга подходяща идея са сушените плодове.

9. Научете ги да готвят. Децата обикновено обичат да помагат в кухнята, а и така лесно ще ги накарате да опитат нови храни. Направете заедно пица със зеленчуци. Кексът също е любим на децата. А когато им предоставите възможността те първи да опитат съвместно сготвената храна, децата едва ли ще могат да устоят на любопитството си.

10. Внимавайте какво говорите. Давайте практически съвети. Заменете изрази като "Бананът е полезен за теб" с "Бананите ще ти дадат повече енергия".

 

Водещи

Най-четени