Десислава Атанасова: Липсва диалог със здравния министър 09.03 | 09:40

Шефът на здравната комисия е спрягана за новия здравен министър

От Кремена Бедерева

Не, не ми е предлагано подобно предложение. Имаме в момента здравен министър. Както чух и премиерът - той сам избира екипа, с който да работи и темата не стои на дневен ред, защото има здравен министър и той се казва д-р Стефан Константинов.

Такъв бе коментарът на председателя на здравната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова дали тя ще е новият здравен министър. В ефира на Нова телевизия Атанасова бе запитана дали някой й е предложил, използвайки култовата реплика "Ще ти направя предложение, на което не можеш да устоиш" на Ал Капоне от филма "Кръстникът".

"Откакто д-р Константинов е начело на здравното ведомство, а аз – председател на здравната комисия, действително няма много диалог между институциите", призна Атанасова, като добави, че отношенията между НЗОК, Лекарски съюз, пациентски организации също са много обтегнати и "нещата не вървят никак добре".

"Лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването – отворени сме за диалог, когато се налага изпълнителната власт да си свърши работата. Тогава именно здравният министър трябва да си поеме отговорността и да предприеме действия", категорична бе Атанасова.

"Някои от мерките за намаляване на цените на лекарствените продукти са законодателни – в най-бързия случай минават около 2 месеца и няма как това да стане за 5 дни", отговори председателят на здравната комисия дали е възможно цените да бъдат променени за толкова кратък срок. Премиерът даде отсрочка именно от 5 дни на здравния министър на договорите цените на лекарствата.

Голяма част от мерките засягат подзаконовата нормативна уредба, тоест през тази година и половина е имало достатъчно време тези мерки да бъдат приложени, коментира още Атанасова. Според някои дори някои от мерките на д-р Константинов са били обсъждани при предходен министър, като даде пример с реферирането на цените - сравняване на цените с най-ниските цени в 8 от европейските държави. Едно от предложенията е срокът за сравняване на цените да бъдат 6 месеца, а не една година, както е сега.

В момента в България са най-ниски цените на някои от медицинските продукти, но говорим за огромен пазар, уточни тя. Според нея още 2010-а е имало предложение Комисията по реимбурсиране на цените на лекарствата да бъде слята с Изпълнителната агенция по лекарствата и администрацията в по-кратък срок да реферира тези цени, но предложението не е било прието тогава. Сега се предлага отново, припомни Атанасова.

"Дори в Румъния цените се сравняват през 3 месеца, но трябва да са каже дали има капацитет това да се прави у нас", заяви още тя. "Очаквам министър д-р Константинов да предложи конкретни текстове, защото аз не смятам, че в закон може да запишем, че едни цени могат да бъдат на нива от преди две години".

За предложението на здравния министър цените на лекарствата да бъдат съобразени с цените от 2010 година, Десислава Атанасова заяви: "Той предлога да се вземат цените през 2010 година, когато е имало възлагане на обществени поръчки чрез търгове на Министерството на здравеопазването (МЗ) – съвсем различен модел".

Атанасова припомни, че през 2010 година отново имаше проблеми с лекарствата за онкоболни, имаше протести, че няма достатъчно лекарства, че пациентите са повече. Тогава държавата беше съдена многократно.

От МЗ са правени търгове и тогава са дадени такива офертни цени от фирмите производители и се е действало на пазарен принцип. Сега Комисията по цени и реимбурсиране регистрира цените и съответно техния процент на реимбурсация от Касата - така Здравната каса се явява институцията, която плаща, а не определя. Определя комисията по цени и реимбурсиране, която е към министъра на здравеопазването, а съставът й е определен от МС. Това отговори Атанасова, запитана защо едно и също лекарство струва различно и правилно ли е да бъде така.

Шефката на здравната комисия потвърди, че се оказва, че когато едно лекарство е сложено тезгяха, е по-евтино, когато обаче комисия решава колко да струва същото лекарство - излиза по-скъпо. "Този мораториум, които се предлага – за връщане на цените на лекарствата от 2010 година, не знам дали въобще ще сработи. Ние нямаме възможност да запишем в закон за здравното осигуряване, че нивата се запазват към 2010-та. И защо точно към 2010 година, а не да речем към 1989 година. Очакваме от министъра на здравеопазването да ни предложи някаква конкретика".

"Още през 2010-а бе записано, че се възлага на НЗОК да договаря цените. След това обаче, във въпросната Наредба 10, която се издава от МЗ, пиши, че се реферират само цените на 100% реимбурсираните продукти. 100% плащаните от данъкоплатеца, т.е., някой по веригата е променил волята на законодателя", смята Атанасова.

Тя бе категорична, че "през цялото време здравният министър е бил запознат с това какво се готви като нормативна промяна в Наредба 10 – дали е пропуснал да прочете цялата кореспонденция е твърде възможно, но там стои неговият подпис".

Тя не пожела да изрази мнение дали д-р Константинов ще успее да се справи с намаляването на цените на лекарствата за 5 дни. "Голяма част от неговите предложения са добри, но са закъснели, смята Атанасова.

Водещи

Най-четени