Детската смъртност намалява, но още сме далеч от европейските нива 13.06 | 18:04

Българите живеят по-дълго, но и 7 години по-кратко от средното в ЕС

От iNews.bg

Българското здравеопазване е изправено пред редица предизвикателства, свързани с влошените показатели на здравно-демографското състояние на населението. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде БГНЕС. Ананиев откри кръгла на тема "Здравето на българите през 21 век – тенденции и предизвикателства", домакин на която е парламентарната Комисия по здравеопазване, а в нея участие взеха депутати, представители от Български лекарски съюз (БЛС), Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и много медицински специалисти.

"Ние сме предприели мерки, програми и политики, които са залегнали в нашият стратегически документ – Национална здравна стратегия 2020. Първият приоритет е създаване на условия за здраве на всички през целия живот. Мога да отчета, че в това направление сме постигнали напредък най-вече в областта на детското и майчино здравеопазване. През последните години се подобриха условията и апаратната осигуреност на структурите, които обслужват този сектор", подчерта Ананиев. Той отчете, че благодарение на взетите мерки стойностите на смъртността при майките и децата в България са паднали под средния европейски показател. Здравният министър допълни, че приоритет на стратегията е и изграждане на ефективна и справедлива здравна система.

"Настоящият екип на министерството предприе действия за подобряване на достъпа до пациентите до качествена и навременна медицинска помощ. В момента изпълняваме проект, свързан с модернизация на спешната помощ. Важен проект, който ще ни помогне да извършим промяната в системата и преструктурирането на здравния сектор", аргументира се Ананиев.

Министерството декларира готовност и да работи за развитието на човешкия ресурс в системата, както и за доброто обучение и квалификация на медицинските кадри. Като важна стъпка за опазване на здравето на гражданите Ананиев отчете и недопускането на разпространение на ваксинно-предотвратими заболявания и обяви, че тази година е била стартирана обществена поръчка, която да осигури ваксините за следващите 5 години.

Участие във форума взе и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Пред здравните експерти тя отчете, че във фокуса на дебатите, проведени в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, са били представянето на Многогодишната финансова рамка и специалния регламент за Европейския специален фонд. "413 млрд. евро за заделени за програмата "Здраве". Тя е хоризонтална, ще може да бъде изпълнявана от всички страни-членки и цели да подкрепи националните политики по отношение на защитата на здравето", обясни Русинова.

В рамките на кръглата маса директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. д-р Христо Хинков представи данни, които очертават няколко тревожни тенденции. Според тях раждаемостта в страната продължава да намалява, а смъртността – да расте. Намалява единствено детската смъртност, но тя все пак запазва високи стойности спрямо останалите държави от ЕС. Продължителността на живота в България също се увеличава, но все още 7 години ни делят от средната продължителност в държавите от ЕС. Данни от проведено изследване в 139 държави пък показва, че сме на 9 място по консумация на алкохол и на едно от челните места по тютюнопушене, като в България жените пушат повече от мъжете.

Водещи

Най-четени