Детски градини в Разградско без сутрешни подкрепителни закуски 18.10 | 13:26

Регионалната здравна инспекция провери всички 91 детски градини

От Деляна Петкова

В 35% от детските градини в Разградско не се предлага сутрешна подкрепителна закуска, установиха проверки в региона относно спазването на Наредбата за здравословното хранене на децата.

За проверките и резултатите от тях разказва д-р Ивета Попова от Регионалната здравна инспекция в Разград, цитирана от БТА.

В периода от 15 септември до 15 октомври на територията на областта са проверени всички работещи 91 детски градини, посочи Попова. При проверките е констатирано, че Наредбата е изцяло приложена в храненето в 31 детски градини или 34 на сто от общия брой.

В 32 градини обаче няма подкрепителна закуска от плодове, а в осем липсват ежедневните млечни продукти. В шест градини плодовете и зеленчуците са недостатъчно, въпреки че сезонът е богат. Анализът на здравните инспектори сочи още, че без пълнозърнести продукти са децата в 12 детски заведения.

Колбасите в част от градините се включват в основни ястия, което е недопустимо по Наредбата, а без риба в менюто са 14 градини. Започва предлагането на овесени ядки, както и изработени от овесено брашно изделия. В менюто са застъпени така също бобовите храни, месото и яйцата.

При изготвянето на менютата не участват технолози по хранене, а има и градини, където не участва и медицинско лице, са констатирали още проверяващите.

Д-р Попова заяви, че общинските ръководства вече са предприели стъпки за осигуряването на лица с образование или квалификация в областта на хранителните технологии. На детските заведения, допуснали нарушения са издадени предписания за отстраняване на нередностите.

Актове за административни наказания не са съставени. По думите на д-р Попова детските градини от областта отново ще бъдат проверени до края на годината за спазването на наредбата, като за неизпълнение на предписаното до този момент ще се налагат санкции.

Водещи

Най-четени