Децата от Сливен са били с хранително стафилококово отравяне 13.01 | 10:45

Миналата седмица 110 деца постъпиха в болница заради натравяне

От Мая Александрова

Хранително стафилококово отравяне е причината за постъпването в болница на 110 деца в Сливен. Това са резултатите от изследванията, съобщи заместник-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов от МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен.

Изолирана е била бактерията стафилококус ауреус.

По-рано днес националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че още от самото начало е било ясно, че при натравянето на деца в Сливен става въпрос за стафилококова инфекция.

На 10 януари през спешното отделение преминаха 110 деца на възраст от 5 до 15 години. Приети в болницата бяха 60.

На 11 януари всички 20 деца, които бяха настанени в детско отделение, бяха изписани. В инфекциозно отделение бяха настанени 33, в събота лекарите изписаха 11 от тях, в неделя останалите 20.
Две деца, които са били в най-тежко състояние, останаха за наблюдение, но и те днес ще бъдат изписани, се казва в съобщение от болницата.

Директорът на Областната дирекция за безопасност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев припомни, че ученици от 18 училища са получили обяд от фирма за кетъринг. В същия ден с негова заповед е била спряна и запечатана кухнята на фирмата за неопределено време.

Продължават проверките по училищата за това по какъв начин е пристигнала супата. Д-р Пенчев заяви, че предстоят масови проверки на фирмите, доставящи хранителни продукти в училищата.

Според управителя на фирмата за кетъринг Петко Петков отговорността на фирмата е до изнасянето на храната от кухнята и до този момент няма доказана вина. Фирмата осъществява и услуга "трапезария за социално слаби".

По думите му фирмата има и друга кухня, която не е затворена, но от училищата отказват да приемат храна, заради което фирмата търпи загуби, съобщи БТА.

Водещи