Диагноза по интернет? Помислете пак! 04.03 | 19:17

Вижте как да извлечете максимална полза от „онлайн докторите“

От Гергана Златкова

Интернет е "меката" на информацията. В Мрежата можете да откриете буквално всичко, тонове смислени и полезни, или точно обратното – абсолютно ненужни цифри, думи и факти.

И както е в живота, тези, които безрезервно вярват на получената информация, без да я проверят, най-често са ощетени.

В последно време се наблюдава един феномен, който за някои е много полезен, но в същото време и опасен. А именно – поставянето на диагноза "онлайн".

Това се налага като все по-устойчива тенденция, поради няколко фактора. От една страна никой не обича да ходи на лекар, а неприятното чувство, в комбинация с чакане пред кабинета, може да откаже всеки. И ако в същото време се замислите, че с едно кликване на мишката този проблем е решен, то повечето хора биха се възползвали от възможността.

Не е за подценяване и фактът, че в интернет има изключително богатство от медицинска информация. А има и форуми, в които можете да разчитате на "помощта" на доброжелатели да ви кажат на базата на този и онзи симптом, от какво страдате и какви лекарства трябва да си купите.

Как обаче да сте сигурни, че диагнозата ви е правилна? Че не сте диагностицирали обикновено главоболие с мозъчен тумор?

Вижте няколко начина, чрез които няма да станете жертва на лекарска грешка в мрежата от сайта Buzzle.com:

Търсете информация, а не диагноза

Ако имате странни здравословни проблеми, търсете причините за тях в специализирани сайтове. Част от тях са MayoClinic, WebMD, MedlinePlus, както и националните институти на здравеопазването. Ако очаквате да намерите окончателни отговори на проблемите си някъде другаде, то откажете се. В най-добрия случай и с повече късмет можете само да получите неясна информация, която не само да не ви помогне, но и да ви обърка.

Запазете спокойствие

Ако сте от тези, които се паникьосват лесно, то да си поставите диагноза онлайн може и да не е особено лесна задача за вас.

Най-важното, наред с това да не приемате всичко за чиста монета, е да не се шашкате излишно.

Не всичко води към тумор, не пренебрегвайте кофеина, недоспиването и киселите храни, те имат своето отражение върху организма ви, колкото и да не ви се иска или вярва.

Не спорете с личния си лекар

След като сте направили своето проучване, консултирайте се личния си лекар. Съществува немалка вероятност да не сте възприели или разбрали правилно дадена информация, а когато обсъдите дова с него, тези шансове намаляват наполовина.

А и винаги е добре да потърсите второ мнение. Не се опитвайте да се глезите Това е една уговорка - ако симптомите са незначителни, като грип или сезонни алергии, не се колебайте да търсите някои лекарства.

Drugs.com е уважаван ресурс, който включва всички предупреждения, противопоказания и възможни взаимодействия. Но ако имате симптоми, които все още не са диагностицирани, не правя догадки сами. Отговорът е един - отидете на лекар. Наличието на лекарства с рецепта от онлайн аптеки и популярността на "всички естествени" лекарства

Изкушаващо е, но не трябва да избирате лесния, а правилния начин. Това не ви е игра на отгатване.

Естествено е всеки да иска най-бързия, безболезнен и ефективен начин на лечение, но бъдете реалисти, това не вещае нищо добро.

И пак повтаряме, бъдете особено внимателни и дори леко скептични що се отнася до диагнозите, поставяни по интернет. А ако имате съмнения незабавно посетете личния си лекар. 

Водещи

Най-четени