Диадема бори главоболие и мигрена 17.04 | 08:20

Изобретение може да помогне на 10% от хората по света

От Боян Кърпачев

Може и да ви прозвучи като в научнофантастичен филм, но Администрацията по храните и лекарствата на САЩ неотдавна одобри използването на диадема за без медикаментозно лечение на мигрена и главоболие.

Според агенцията, устройството, което се нарича "Cefaly", е произведено от STX-Med в Лиеж, Белгия. Уреда за превантивно лечение на мигрена използва електрическа нервна стимулация директно през кожата на главата.

"Cefaly осигурява алтернатива за медикаментозното лечение на мигрената", каза Кристи Форман, директор на Службата за оценка на устройства и радиологично здраве. "Тази диадем може да помогне на пациенти, които не могат да понасят сегашните лекарства за лечение на мигрена".

Лекарите характеризират интензивната пулсираща болка в една или повече области на главата като мигрена. Те обикновено е придружена от гадене и/или повръщане и се характеризира с висока чувствителност към светлина, звук, или и двете.

Мигрената може да продължи от няколко часа до няколко дни, ако не се лекува. Изследванията показват, че от този вид главоболие страдат до 10% от световното население и засяга три пъти повече жени, отколкото мъже.

Cefaly е лесно преносимо, захранвано от батерия устройство, което прилича на пластмасова лента, която се носи на челото и завършва над ушите. Устройството прилага електрически ток към кожата и стимулира разклоненията на троичния нерв, който се свързва с мигрената.

Cefaly е тестван от пациенти на възраст на 18 г. в продължение на повече от година. Диадемата трябва да се използва само веднъж на ден в продължение на не повече от 20 минути.

Водещи

Най-четени