Диета с мазнини лекува бъбречна недостатъчност 24.04 | 09:01

Режимът трябва да се прилага под лекарско наблюдение!

От Кремена Бедерева

Предизвиканата от диабет бъбречна недостатъчност може да бъде излекувана за 8 седмици с помощта на стриктен хранителен режим, богат на мазнини и беден на въглехидрати, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

Този хранителен режим, известен също като кетогенна диета, често е препоръчван на деца, засегнати от епилепсия. Той включва храни, богати на мазнини, и изключва въглехидратите.

Така организмът, лишен от захари, ползва резервите си от мазнини, за да черпи енергия и в резултат се облекчава дейността на бъбреците.

Режимът трябва да се прилага под лекарско наблюдение и предвижда консумация на храни като салата с майонеза, бъркани яйци и омлет с бекон.

Изследването на лекари от болницата Маунт Синай в Ню Йорк е извършено с мишки, които имат генно предразположение към диабет.

Гризачите били разделени на две групи. Едната група имала нормално хранене, съставено до голяма степен от въглехидрати, докато другата била подложена на кетогенна диета, при която консумацията на мазнини заема значително място.

8 седмици по-късно бъбречната недостатъчност у мишките, подложени на кетогенна диета, била излекувана.

Резултатите от изследването ни за пръв път показват, че промяната на хранителния режим е достатъчна, за да бъдат излекувани усложнения вследствие на диабет, заяви Чарлз Мобс от болницата Маунт Синай.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Водещи

Най-четени