Диетата по време на бременност е безопасна и дори полезна 19.05 | 18:58

Правилното хранене спомага за намаляване на усложненията при бъдещите майки

От Виолета Малинкова

Доклад на British Medical Journal, включващ анализ на 44 проучвания и данни за над 7000 жени, доказа, че правилната диета, без преяждане с калории, не позволява на нежния пол да качва излишни килограми по време на бременност и намалява риска от усложнения, съобщава BBC.

Според досегашните стандартни препоръки бременните жени не биваше да спазват диети, защото това можело да повлияе негативно на бебето. Сега акцентът се слага върху негативните последици и от другата крайност в храненето, а именно - свръхконсумацията на храна. Тя не само, че не допринася за здравето на детето, но и води след себе си редица усложнения.

Така например между 20% и 40% от жителките на Съединените щати и Европа качват при износването на децата си повечко килца, отколкото трябва, а наднорменото тегло е не по-малко опасно. То носи със себе си прееклампсията, захарен диабет, хипертония и преждевременно раждане.

Британския национален институт за изследвания в областта на здравеопазването сравни диетата и физическата активност на жените с тяхното състояние. Като трябва да уточним, че под диета се разбира намаляване на приема на калории т.е. балансирано хранене, а не липсата му. Учените изследвали колко килограма качват представителките на нежния пол по време на бременността си и съответно – какво е здравословното им състояние в резултат от тях.

Оказало се, че най-ефективна за следене на килограмите при бременните била диетата (средна загуба на тегло при нея била 4 кг). Тренировките им позволи да свалят едва 0,7 кг, а комбинацията от първата и втората възможност за намаляване на теглото - 1 кг. В същото време благодарение на диетата намалял броя на усложнения при бъдещите майки, а теглото на децата им не се променило.

Водещи

Най-четени