Диетични, но мощно засищащи 18.02 | 17:41

Как да се нахраним, без да преяждаме

От Кирил Русев

Обичаме да казваме, че всички калории са създадени равни, но някои калории са по-равни от други. Това не идва да рече, че от шоколадовите калории се пълнее повече, отколкото от калориите от ряпа, например. Неравноправието по-скоро отразява простичкия факт, че определени хранителни вещества (протеин, фибри) имат свойството да засищат глада по-добре и яденето им може да доведе до прием на по-малко калории в рамките на деня. Евентуално. Ето и някои от храните, които ги съдържат:

Яйца. Може би най-добрият избор за закуска. Експеримент от 2010 година демонстрира, че хората, които закусват яйца, изпитват много по-малко глад и консумират много по-малко калории в рамките на следващите 24 часа в сравнение с консумиращите тестени изделия.  

Сурови зеленчуци. Салатата е един от най-добрите начини да си напълните стомаха, без да погълнете огромно количество енергия (с уговорката, че не прекалявате със зехтина, разбира се). Бонусът е, че повечето зеленчуци са богати на фибри, които ще създадат допълнително усещане за ситост и ще забавят храносмилането.

Извара. Този млечен продукт е една от най-богатите на пълноценен протеин и същевременно нискокалорични храни. Допълнително предимство е ниската му цена.

Картофи. Картофите се лепят по стомаха, но за щастие само от вътрешната му страна. Това кореноплодно е с най-високият "индекс на засищане" според едно изследване от 1995 година, което прави своеобразна класация на различни хранителни продукти според способността им да потискат глада за дълго време.

Овесени ядки. Въпреки, че са сравнително калорични, овесените ядки открай време са неизменен продукт в менюто на диетиращите. Това е, понеже те също съдържат много влакнини и засищат за дълго време.

Мазна риба (сьомга, скумрия, херинга, карагьоз). Освен, че съдържат доволно количество протеин, тези риби са богати и на прословутите омега-3 мастни киселини, които карат тялото да произвежда повече от хормона на ситостта лептин. Грубо казано, колкото повече лептин отделите по време на хранене, толкова по-дълго време след това няма да изпитате глад.

Ленено семе. Отлична комбинация между фибри и растителни омега-3. Консумират се задължително смлени и са универсална добавка към всякакви салати, шейкове и дори десерти.

Водещи

Най-четени