Диетолози в Давос: Затлъстяването - глобална пандемия 27.01 | 17:10

Наднорменото тегло и затлъстяването са петият рисков фактор за смъртност в света

От Кремена Бедерева

Затлъстяването се превърна почти в глобална пандемия, която изисква конкретни и спешни мерки, заявиха в Давос диетолози и здравни експерти, предаде AFP.

За борбата със затлъстяването е необходима същата решимост, като при борбата с тютюнопушенето. Наднорменото тегло и затлъстяването са петият рисков фактор за смъртност в света. Всяка година заради тях умират над 2,8 милиона души.

От 1980 г. броят на хората със затлъстяване се е удвоил. От него вече са засегнати 1,4 милиарда души на възраст над 20 години, допълва БТА.

"Ако нещата продължават така, след 20 години 50 до 60 процента от световното население може да е с наднормено тегло", предупреди Линда Фрайд от Колумбия на кръгла маса в Давос. "Ако наднорменото тегло и затлъстяването бяха заразни болести, щеше да се говори за пандемия".

Според вицепрезидента на отдела "Достъп до спорта" на Nike Лайза Маккалъм Картър затлъстяването е свързано с "кризата на обездвижването", а тя е резултат от увеличаващата се урбанизация. Смятани преди предимно за проблем на развитите държави, наднорменото тегло и затлъстяването вече се увеличават рязко в страните със средни или ниски доходи, особено в градовете.

Затова експертите призоваха политиците да променят отношението си, особено тези, където, които отделят субсидии за производството на царевичен сироп.

Водещи

Най-четени