Диуретик срещу аутизъм!?! 08.02 | 17:15

Ново откритие на учените

От Кремена Бедерева

Анормално високите нива на хлора в невроните на фетуса по време на раждането му са определящи за поява на аутизъм и могат да бъдат намалени посредством своевременно приемане на диуретик, сочат резултатите от изследване, цитирани от AFP.

Учените са съгласни относно ранния произход - във фетусен и/или постнатален стадий, на аутизма. Екипът на проф. Йезкел Бен Ари от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания преодоля още едно препятствие в стремежа си да опознае по-добре аутизма. Учените за пръв път регистрираха дейността на неврони на ембрион и на новородено веднага след появата му на бял свят, за да наблюдават промените в нивата на хлора, по-специално на хлорните йони.

У здравите мишки тези нива намаляват по време на раждането, но са анормално високи у техни посестрими, засегнати от различни форми на аутизъм, допълва БТА. Приемането от майката на диуретика буметадин преди раждането възстановява нормалната мозъчна дейност и коригира аутистичното поведение на децата й. Учените отбелязват също ролята на хормона окситоцин, който обикновено действа като диуретик и понижава нивата на хлора в невроните.

Този хормон обаче е "бездействащ" у предразположените към аутизъм животински фетуси и анормално високи количества хлор се натрупват в невроните им. Ако се блокира дейността на хормона у нормални бременни мишки, поколението им е с високи нива на хлор в невроните си и с аутистично поведение. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science.

Водещи

Най-четени