Дишай - издишай! 29.09 | 11:03

Няколко съвета за правилно дишане...

От iNews.bg

Ето - аз дишам,
работя,
живея
и стихове пиша
(тъй както умея).

Тези така познати на повечето българи стихове на Вапцаров започват с нещо така необходимо, но и така незабележимо за хората действие. "Ето - аз дишам" - започва поетът - първото и най-важното за всеки човек. Но без дори да се замислят, хората вършат хиляди неща всеки ден, което нямаше как да е възможно - именно, без да дишаме.

Дишането е дейност, която ние извършваме през цялото време, без да осъзнаваме какво всъщност ни дава това. И най-изненадващото е, че много от нас не го правим, както трябва.

Не осъзнавайки обаче (което е странно), ние всички дишаме някак по навик – ежеминутно и навсякъде, без да отдаваме значение на тази дейност. Всъщност – дали се справяме добре с тази жизненоважна задача?

Скорошно изследване твърди, че това съвсем не е така – много хора дишат погрешно, без да знаят това. Оказва се, че с времето губим умението си да дишаме – като деца повечето хора дишат правилно, но докато растат, този модел започва да се нарушава от стреса и други здравословни проблеми. А погрешното дишане може да е индикатор за проблеми в организма ни. Всичко, което трябва да направим е просто съзнателно да дишаме по правилния начин. Интернет изданието buzzle предлага няколко съвета за това.

Дали дишате правилно?

За да разберете дали дишате правилно, застанете удобно – изправени, легнали или просто седнете удобно на стола. Сложете дясната си ръка на стомаха и лявата – върху гърдите. Започнете да дишате – както го правите абсолютно всеки ден. Не се опитвайте да променяте нищо или пък да дишате по-различно. Докато дишате, наблюдавайте движението на мускулите на тялото си. Обърнете внимание как мускулите на стомаха и гърдите ви се движат, докато дишате. Повторете упражнението най-малко 7-9 пъти.

За да разберете дали дишате правилно, отговорете на следните въпроси:

   1. При вдишване, откъде започвате да дишате – от стомаха или гърдите?

   2. Как се движат стомахът и гърдите, докато вдишвате?

   3. Как се движат, когато издишвате?

След като отговорите на въпросите и отбележите по колко пъти всъщност вдишвате и издишвате, ще разберете какъв е вашият модел на дишане. Правилното дишане трябва да се състои от 4-7-8 дишания.

Правилният начин на дишане е вдишването на въздуха да е около 4 пъти, след което въздухът да достига до корема. След което трябва да се задържа дъх, броейки до 7 и след това да се издишва бавно на 8. Правилната техника на дишане е известна още като "7 – 8 – 4 техника на дишане".

За да проверите дишате ли правилно или не, поставете дясната си ръка върху стомаха и лявата си ръка върху гърдите си и вдишайте дълбоко. Въздухът трябва да стига до корема ви и след това трябва бавно да издишате според техника. И ако стомахът ви се увеличава повече, отколкото гърдите, докато дишате, тогава вие дишате по правилния начин.

Но ако се окаже, че дишате по погрешния модел, започнете съзнателно да практикувате дихателната техника 4 – 7 – 8 в продължение на около 10 до 15 минути. Седнали или прави, както ми позволява ситуацията за момента, вдишвайте бавно, вкарвайки въздуха до долната част на корема.

Докато правите това, поставете ръка на корема, за да видите как ръката ви се повдига от вдишването. След което задръжте за малко, а после с диафрагмата избутайте бавно въздуха нагоре. Правилото е 4-7-8, т.е. вдишвайте, докато броите до 4, после задържайте, докато броите до 7, издишвайте, докато броите до 8.

Така - няколко минути всеки ден, докато ви стане навик. Особено е важно да се диша правилно, за да се снабдяват клетките с кислород. Упражнявайте се за кратко, но го правете редовно и постепенно увеличавайте времето. Скоро ще свикнете да дишате правилно – дори и несъзнателно.

Дишането правилно не е само полезно, но е от съществено значение, тъй като неправилното дишане може да причини много здравословни проблеми. Дишайки неправилно, до мозъка не достига достатъчно кислород и така функциите му могат да бъдат нарушени.

Ако не дишате правилно, също така може да нарушите съня си, което пък от своя страна води до лошо настроение и раздразненост. Учудващо е, че погрешният модел на дишане също води до увеличаване на теглото на човек и намалява имунитета му.

Водещи

Най-четени