Днес отбелязваме Световния ден на здравето 07.04 | 12:14

Някои интересни факти

От iNews.bg

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Тя се чества  като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Мотото на тазгодишния Световен ден на здравето е "Да победим диабета".

Във връчка с този ден "Дейли мейл", цитиран от БНТ, публикува интересни някои факти:

Страната с най-много лекари на глава от населението - 5,1 лекари на 1000 души, е Сан Марино. Във Великобритания на 1000 души се падат 2,8 лекари.

Недостатъчната физическа активност понастоящем причинява толкова смъртни случаи, колкото и тютюнопушенето.

Около 6,6 милиона деца под 5-годишна възраст умират всяка година по света.

"Не е здравословно да се преглъщат книги без дъвчене" (немска поговорка).

Според проучване, публикувано миналата година и базирано върху продължителността на живота и рискови фактори за здравето, най-здравата страна в света е Сингапур.  Куриозното обаче е, че според направено три години по-рано проучване на базата на икономически и екологични фактори е, че Сингапур е най-нездравата страна в света.

Проучване, направено във Великобритания през 2015 г., показва, че най-здравият регион в страната е Чилтърн, а най-нездравият - Блекпул.

Водещи

Най-четени