До 2014 година вече може да няма етикети "диетични храни" в ЕС 08.02 | 11:10

Предложението на ЕК беше одобрено от експертна комисия към ЕП

От Ивайло Ачев

Понятието "диетични храни" може би ще изчезне до две години от европейския пазар. Причината е, че в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите към Европейския парламент беше прието становището на българския евродепутат Илиана Иванова по предложение на ЕК за регламента за храни, предназначени за кърмачета и малки деца, както и за храните за специални медицински цели, съобщават от пресофиса на Иванова.

Основните точки, включени в законодателното предложение, регламентират с много по-високо ниво на потребителска защита храните за кърмачета и малки деца, храните с ниско съдържание на глутен, храните за спортисти, храните за отслабване и храните с много ниско съдържание на калории. Становището на г-жа Иванова предлага подкрепа за реформа на законодателството и премахване на понятието "диетични храни".

"До този момент нямаше ясни  критерии по-какъв начин даден хранителен продукт може да бъде определен като "диетичен". Липсата на оптимална защита на здравето на потребителите е и причината  да подкрепя изцяло предложението на ЕК, това понятие да бъде премахнато, с цел по-добра защита и информираност на уязвимите групи, както и ясни правила за производителите", коментира българският евродепутат.

Новите мерки гарантират предлагането на европейския пазар на продукти, които не застрашават здравето на потребителите, както и към повишаване информираността на гражданите.

Окончателният доклад по предложението за регламента относно храните, предназначени за кърмачета и малки деца и храните за специални медицински цели, ще бъде гласуван в пленарна зала на пленарната сесия на ЕП в Страсбург през месец април.

Водещи

Най-четени